En ökning på nästan tio procentenheter jämfört med 2019 – ändå hamnar siffran över de som följer alla rutiner och regler vad gäller hygien och kläder inom kommunal omsorg på 60 procent. Foto: Mikael Fritzon / TT

4 av 10 inom kommunal omsorg följer inte hygienrutiner

Uppdaterad
Publicerad

Bara 59,2 procent av personalen inom kommunal omsorg följer basala hygienrutiner och klädregler, visar en ny mätning. Alldeles för lågt, menar fackföreningen Kommunal.

– Det är både anmärkningsvärt och jättebeklagligt, särskilt under de tider som råder nu, säger Elisabeth Antfolk, sektionsordförande för privat vård och omsorg inom Kommunal.

En ökning på nästan tio procentenheter jämfört med 2019 – ändå hamnar siffran över de som följer alla rutiner och regler vad gäller hygien och kläder inom kommunal omsorg på knappt 60 procent. Det visar en ny mätning av Sveriges kommuner och regioner, SKR.

De senaste tio åren har siffrorna legat runt 50, vilket innebär att årets siffror är en ökning i tider då det är extra viktigt att sköta hygienen när man jobbar med andra människor.

Corona Jönköping

Det är dock inte tillräckligt, enligt fackföreningen Kommunal.

– Hygien är alltid viktig inom vård och omsorg, och ännu viktigare i dag än i övrig tid, säger Elisabeth Antfolk, sektionsordförande för privat vård och omsorg.

Kontinuerlig uppdatering

Under coronapandemin har många dödsfall skett på kommunala äldreboenden, där äldre människor i riskgrupp utsatts för viruset. SKR vill i nuläget inte dra några slutsatser om smittspridningen utifrån denna mätning.

– Den är ganska begränsad, den handlar bara om sjukvårdande instatser och mäter bara när det handlar om saker som att lägga om sår eller byta katetrar. När vi pratar om spridningen av covid-19, då pratar vi ju om alla instatser som görs på ett äldreboende eller i hemtjänst. Men självklart är det viktigt med de basala hygienrutinerna, säger Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvård på SKR.

Exakt hur det har blivit så här kan hon inte svara på.

– Det behöver göras mycket och det finns en lång väg kvar. Det som görs nu är att man utökar utbildningsinsatser.

– De saker som händer nu, under pandemin, kan man bygga vidare på så att vi förhoppningsvis har lyft oss ytterligare när det gäller basala hygienrutiner framåt.

Brist på tid

Kommunals Elisabeth Antfolk tror att en förklaring ligger i tidsbrist inom yrket.

– Någon undersköterska inom hemtjänst vittnade redan för tre veckor sedan att hon under ett helt arbetspass har möjlighet att tvätta händerna tre gånger. Tre gånger på ett arbetspass säger sig självt, det är många gånger för lite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet