7 oktober: Nattens nyheter

Publicerad

Fortfarande ingen gripen efter Södertäljemord

Två personer hittades skadade efter en skottlossning i Södertälje under torsdagskvällen. Strax efter 22 bekräftade polisen att en man i 20-årsåldern har avlidit av sina skador. Anhöriga är underrättade.

Larmet om skottlossningen kom in kvart över sex på torsdagskvällen. Polisen påträffade strax två skadade personer i Saltskog i Södertälje.

Vid klockan 05 på fredagsmorgonen är ännu ingen gripen.

Skottlossningen är den femte i Södertälje på mindre än två veckor. Tre av dem har nu haft dödlig utgång. Sedan i februari har totalt sex personer dött efter skottlossning i staden.

Biden: Tar Putins kärnvapenhot på allvar

USA:s president Joe Biden befarar att risken för kärnvapen-katastrof är på den högsta nivån sedan Kubakrisen 1962, säger han under ett kampanjtal på fredagen, rapporterar AP.

Han hänvisar till att ryska militärtjänstemän diskuterar möjligheten att använda taktiska kärnvapen efter att ha drabbats av flera bakslag i Ukrainakriget den senaste tiden.

”Vi har inte ställts inför ett potentiellt Armageddon sedan Kennedy och Kubakrisen.” sa han under sitt tal.

Erdogan fortsätter hålla Sverige från ett Natomedlemskap

President Recep Tayyip Erdogan säger på torsdagen att Turkiet kommer att fortsätta neka Sverige ett Natomedlemskap till dess att kravet på en hårdare svensk hållning mot ”terroristorganisationer” uppfylls.

När statsminister Magdalena Andersson (S) och Erdogan talade enskilt under det europeiska toppmöte som pågått i Prag under torsdagen, gav Turkiets ledare inga besked om ett eventuellt godkännande av Sveriges Natomedlemskap.

Men senare under kvällen får SVT:s David Boati och andra reportrar på plats en tydlig kommentar från Erdogan, där han fortsatt motsätter sig ratificering:

”Så länge terroristorganisationer demonstrerar på svenska gator och terrorister är närvarande i deras parlament kommer vår inställning till frågan inte att vara positiv”, sa ledaren till reportrar vid Europeiska politiska samfundets möte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.