Enligt polisen är gängen, där de kriminella unga männen ingår, ofta oorganiserade. Foto: TT

800 unga män aktiva i kriminella nätverk

Publicerad

I Sveriges tre största städer är cirka 800 unga män aktiva i olika kriminella nätverk med tillgång till skjutvapen.

Det visar en genomgång som Sveriges Radio Ekot gjort av polisens kartläggningar i städerna.

Underrättelsetjänstens uppgifter från Göteborg, Malmö och Stockholm visar att det nästan uteslutande rör sig om unga män i 15–25-årsåldern, uppvuxna i de utsatta områdena där de verkar, och de sysslar främst med narkotikaförsäljning, uppger Ekot.

Ett 30-tal grupperingar

Det är svårt att få några exakta siffror på antalet kriminella nätverk med förmågan att använda skjutvapen i olika uppgörelse, men enligt uppgifter från Malmö och Stockholm rör det sig om ett cirka 30-tal olika grupperingar. Det handlar dock inte om några organiserade gäng.

– Det är inte alls på samma sätt som för 8–10 år sedan, att man tog på sig en collegetröja, gjorde något märke och kallade sig OG eller Bröderna och så, man ÄR bara i dag. Efter ett tag så blir man oense, man splittrar på sig och man bildar nya nätverk, så det här är på något sätt en grov oorganiserad brottlighet, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie vid Stockholmspolisen till Ekot.

Inte klarat skolan

De flesta av de unga männen har inte klarat skolan och har ofta varit föremål för sociala insatser. Därför har polisen koll på vilka de är. Ofta börjar de hänga med äldre kriminella och hamnar till slut i en brotts- och våldsspiral.

LÄS MER: SVT Nyheter kartlägger ”dödspatrullen”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.