Foto: TT

Abortförslag bekymrar Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven är oroad över diskussionen om att vårdpersonal av samvetsskäl ska kunna slippa utföra en abort.

Landstingsstyrelsen i Kronobergs län har sagt ja till att utreda så kallad samvetsfrihet – rätt att vägra utföra aborter om det strider mot ens övertygelse eller religion.

– Jag ser med bekymmer på att man börjar diskutera i den här riktningen, sade Löfven under riksdagens frågestund.

Samvetsfrihet

Han betonade att en viktig princip är vården ska vara likvärdig över hela landet. Löfven varnade för den linje som landstinget i Kronoberg kan komma att ta.

Nationella riktlinjer

– Ska vi fullfölja den linjen så kommer vi snart ha andra som inte vill behandla något annat. Det är inte bra. Vi ska ha nationella riktlinjer och det innebär att man ska bemötas på samma sätt oavsett vilket landsting du bor i, säger Löfven.

Han vill dock avvakta vad diskussionen i Kronoberg utmynnar i för att sedan se om det finns anledning för staten att agera.

Förslaget kommer ursprungligen från Kristdemokraterna, men att fortsätta utreda frågan har fått stöd från övriga Allianspartier förutom Folkpartiet.

Förlsaget har mött en våg av kritik, både från politiskt håll och från olika företrädare för vården.

Central kritik mot Centern

Centerpartisterna i Kronobergs landstingsstyrelse, som röstade ja till fortsatt utredning, har fått hård kritik från partiets gruppledare i riksdagen.

– Vi står inte bakom ett sådant förslag, det kan ge orimliga konsekvenser. Ska en sjuksköterska som tillhör Jehovas vittnen inte utföra en blodtransfusion, ska en katolsk läkare vägra skriva ut preventivmedel. Så kan vi inte ha det, vart ska det sluta, sa Anders W Jonsson (C), gruppledare och ledamot i Socialutskottet, till Smålandsnytt i går.

FP: ”Säker vård äventyras”

Lokalt är även alliansbrodern Folkpartiet ytterst tveksamma till motionen.

”Den typ av samvetsfrihet som motionen föreslår innebär på en rad punkter att patienters eller vårdtagares möjlighet till en bra och säker vård äventyras”, skriver länsförbundsordförande Gunnar Nordmark (FP) på partiets lokala hemsida.

Även Vårdförbundet är mycket kritiskt.

– Den grundläggande rättigheten som patient, att få den vård jag har rätt till, måste gå före enskilda yrkesutövares trosuppfattning och egna värderingar. Det är inte på det fundamentet vår vård vilar, säger Karin Jisborg Hultgren, förbundets ordförande, till radio P4 Kronoberg.

Vill stå på personalens sida

Det är Kristdemokraterna i Kronobergs län som drivit frågan.

– Vår personal måste känna att vi som arbetsgivare står på deras sida, sa Eva Johnsson, Kristdemokraternas gruppledare i Landstinget Kronoberg, till SVT Smålandsnytt, i går.

Utöver det etiska skälet, menar Eva Johansson att det även finns ett rent praktiskt, då personalbehovet är stort.

– Jag vet inte exakt hur många personer som det skulle kunna handla om som väljer bort att jobba hos oss på grund av detta, men vi är i Alliansen överens om att det här är en fråga som vi måste våga prata om, sa Eva Johnsson till SVT Smålandsnytt.

Nej från verksamhetschefen

Verksamhetschefen på kvinnokliniken i Växjö tycker istället att patientens behov av vård ska styra, inte personliga överväganden av personalen.

– Det här är en svår situation för både kvinnan och för vårdpersonal. Men vår främsta omsorg måste vara om den kvinna som tvingas gå igenom en abort, oavsett av vilket skäl den genomförs, säger Eva Sandén, verksamhetschef kvinnokliniken i Växjö, till SVT Smålandsnytt.

Även ett antal positiva röster

Alla är dock inte negativt inställda till samvetsfrihet inom vården. Den kristna tidningen Dagen menar att Kronoberg kan bli det ”goda exemplet”.

”Sakliga argument trots allt har chans att få genomslag även i frågor där den så kallade åsiktskorridoren är så smal att den knappt tillåter passage”, skriver Elisabeth Sandlund i en ledare. Hon menar också att det är en bedrift av KD att få med sig M och C på tåget.

M, KD och C röstade i landstingsstyrelsen i Kronoberg för att utreda förslaget. FP lade ner sin röst. Oppositionen röstade nej, men eftersom FP inte röstade mot, så fanns ändå en majoritet för att fortsätta utreda frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samvetsfrihet

Mer i ämnet