Sahlins agerande med den före detta livvakten kan få politiska konsekvenser för Stefan Löfven, skriver SVT:s Mats Knutson. Foto: TT

Affären kan få politiska konsekvenser för Löfvens regering

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ännu en gång tvingas Mona Sahlin avgå efter trassliga privata affärer. Den här gången kan det sluta betydligt värre. Det rättsliga efterspelet kan sluta med att hennes politiska karriär definitivt är över. Affären kan också få konsekvenser för Stefan Löfven.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Mona Sahlin har ändå en viss vana när det gäller skandaler. När Ingvar Carlsson avgick som partiledare för Socialdemokraterna 1995 lanserades Sahlin som hans efterträdare. Men snart kom avslöjanden om att Sahlin använt regeringens kontokort för privata inköp. Det var det här som kom att kallas Toblerone-affären. Sahlin tvingades dra tillbaka sin kandidatur och Göran Persson blev partiledare. I kölvattnet efter Toblerone-affären avslöjades också andra delar ur hennes privatliv, bland annat obetalda förskoleavgifter.

Misslyckad tid som partiledare

Men Sahlin lyckades komma tillbaka. Hon blev minister i Göran Perssons regering, och när han sedan avgick efter valet 2006 blev Sahlin partiledare. Det blev emellertid en misslyckad period för henne och partiet. Den dåvarande alliansregeringen vann valet 2010 och Sahlin tvingades åter att avgå.

Mona Sahlin och livvakten

Sahlin fick dock upprättelse när Fredrik Reinfeldts regering 2014 utnämnde henne till nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Förordnandet skulle gå ut i sommar, men efter Expressens avslöjande väljer Sahlin att avgå redan nu.

Antingen är det erfarenheten från tidigare affärer som får henne att agera så snabbt, det vill säga att hon vet att skadan bara blir värre om hon försöker hålla sig kvar. Eller vet hon att det här avslöjandet är av den karaktären att hon inte skulle kunna klara av att hantera det.

Inget namn lika kontroversiellt

Ända sedan Toblerone-affären har många väljare, också socialdemokrater, haft en skeptisk inställning till Mona Sahlin. Det som nu avslöjas bekräftar bilden av en politiker med bristande omdöme som återigen har trasslat in sig i privata affärer.

Även om Mona Sahlin inte sitter i regeringen är hon fortfarande ett av socialdemokratins stora affischnamn. Inte något av Stefan Löfvens statsråd är lika känt, och kontroversiellt, bland väljarna som Mona Sahlin. Det innebär att Expressens avslöjande om Mona Sahlin också slår mot regeringen och statsminister Stefan Löfven.

Kan få konsekvenser för regeringen

Även om hela affären är märklig och lite absurd innebär detta att den kan få politiska konsekvenser för regeringen. Ledande socialdemokraters ovilja att kommentera det som inträffat visar hur känslig hela frågan är. Mona Sahlin har ju ändå lett en statlig instans, direkt underställd regeringen, och via officiella brevpapper intygat att en av hennes anställda tjänat betydligt mer än vad han gjort.

För Stefan Löfven är det bara en i raden av politiska kriser. Att få en ny Sahlin-affär på halsen redan innan krisen i Miljöpartiet är över innebär nya problem för honom.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Mona Sahlin och livvakten

Mer i ämnet