Att tre partier riskerar att åka ur riksdagen bäddar för ett högt tonläge och tydliga politiska skiljelinjer, skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein. Foto: Robin Ek/Nils Petter Nilsson/Stefan Jerrevång/Henrik Montgomery/TT

Analys: ”Att tre partier riskerar att åka ur riksdagen bäddar för ett högt tonläge”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stefan Löfvens sista partiledardebatt och den första i Agenda efter januarisamarbetets sammanbrott. Och med 336 dagar till valet är det dött lopp mellan de två allt tydligare men också splittrade regeringsalternativen.

Att tre partier riskerar att åka ur riksdagen bäddar också för ett högt tonläge och tydliga politiska skiljelinjer. SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein går igenom partiledarnas form inför kvällens drabbning.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Stefan Löfven

Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna var Stefan Löfvens (S) stora strategiska mål men det höll inte ens en mandatperiod och nu är höstens stora fråga om regeringen får igenom sin budget. I det läget väljer statsministern att kasta in handduken. Om en knapp månad lämnar han partiledarposten och det gör honom ofrånkomligen till kvällens lame duck. Men med ett januarisamarbete lagt till handlingarna kan S-ledaren ta ut svängarna mer i de frågor där S och C står långt ifrån varandra som till exempel friskolefrågan. Ingen bör därför bli förvånad om Löfven gör ett stort nummer av Socialdemokraternas förslag om ett förbud mot vinstuttag.

Ulf Kristersson

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Som ledare för det största oppositionspartiet gäller det för Ulf Kristersson (M) att visa att det är han som håller i taktpinnen i det nya högerblocket. Men hans regeringsalternativ är splittrat vilket lär bli tydligt när partiledarna drabbar samman om jobben. Moderaterna vill återigen gå till val på sin arbetslinje där sänkta ersättningar är en central byggsten medan SD gör tummen upp både åt höjd sjukpenning och stärkt a-kassa. Men när det gäller kvällens sista debattämne, kriminaliteten, finns ett allt större samförstånd vilket moderatledaren kommer vilja ställa mot splittringen på den rödgröna sidan.

Jimmie Åkesson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Duygu Getiren Maden/TT

I sex år har Jimmie Åkesson (SD) önskat sig ett samarbete med M och KD och nu är det ett faktum. Att partiet sitter i förhandlingar för att enas om ett gemensamt alternativ till regeringens budget visar att SD har släppts in i högervärmen. Det är en framgång som inte ska underskattas men det innebär också en balansgång för SD-ledaren. Att stå vid sidan av, fånga upp väljarnas missnöje och lägga skulden för samhällsproblemen på de andra partierna har varit avgörande för SD:s tillväxt. Det är också en position som gett Jimmie Åkesson en fördel i partiledardebatterna men den är svår att förena med ambitionen att visa att man är del av ett nytt samarbete.

Annie Lööf

Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter Nyamko Sabunis (L) sidbyte i regeringsfrågan är Annie Lööf (C) den enda borgerliga partiledaren som håller fast vid att SD inte ska ha något inflytande över regeringens politik. Det är en hållning som lockat välutbildade storstadsväljare, i synnerhet kvinnor och som har gjort att Centerpartiet i dag inte bara ses som ett intresseparti för landsbygden och företagen utan även som ett idéparti. Men det hårdnackade SD-motståndet gör också att Annie Lööf får finna sig i att Centerpartiet allt oftare placeras i det rödgröna laget när hennes regeringslösning i “den breda mitten” ratas av de övriga sju. Räkna därför med att Lööf kommer vilja göra en poäng av de politiska skiljelinjerna och markera tydligt mot Nooshi Dadgostar (V).

Nooshi Dadgostar

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Foto: Nils Petter Nilsson / TT

Sommarens regeringskris satte Vänsterpartiet i centrum av debatten och fick förtroendet för Nooshi Dadgostar (V) att skjuta i höjden. Att sätta hårt mot hårt mot en S-ledd regering som genomför Centerpartiets politik var ett framgångsrecept som lyfte V till nivåer de inte har haft sedan Gudrun Schyman (V). Nu har dramatiken lagt sig och Vänsterpartiet tappar i opinionen som så ofta när besvikna vänsterlutande S-väljare börjar vända hemåt igen. Att få dem att stanna kvar hos V även i ett val är Dadgostars stora utmaning så räkna med att hon kommer göra mesta möjliga av att leda det enda oppositionspartiet till vänster med tydliga angrepp både mot regeringen och mot oppositionen till höger.

Ebba Busch

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Foto: Stefan Jerrevång/TT

En lågoddsare i kväll är att Ebba Busch (KD) vinnlägger sig om att vara regeringens fränaste kritiker och den som hårdast angriper Annie Lööf (C ) för samarbetet med regeringen. Det var den positionen, i kombination med att vara först ut att bryta “anti-sd-pakten”, som lyfte KD till rekordnivåer våren 2019 och satte Ebba Busch i topp i förtroendeligan. Nu är läget ett annat. Ebba Busch har halkat ner till en sjätteplats och med 4,6 procent i SVT/Novus är KD inte säkert över riksdagsspärren. Väljarna verkar, trots det höga förtroendet i profilfrågorna sjukvård och äldreomsorg, inte riktigt vara med på tåget när KD vill positionera sig som “välfärdspartiet till höger” i konkurrens med SD som torgför sig som det “sociala samvetet” i en eventuell högerregering.

Per Bolund

Miljöpartiets ena språkrör, miljö- och klimatminister Per Bolund. Foto: Robin Ek/ TT

Miljöpartiet är fortsatt ohotad etta när det gäller vilket parti väljarna tycker har bäst politik för miljön och klimatet vilket är en styrka för Per Bolund (MP) när han ska duellera frågan mot Nyamko Sabuni (L). Men trots att klimatet har blivit allt viktigare för väljarna lyfter det inte för Miljöpartiet som inte legat säkert över riksdagsspärren sen oktober 2020 enligt SVT/Novus. En förklaring är eftergifterna i regeringsställning och svårigheten att få till en tydlig konflikt i partiets profilfråga så räkna med att Per Bolund, trots sin nedtonade debattstil, kommer göra vad han kan för att få det att hetta till.

Nyamko Sabuni

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Foto: Nils Petter Nilsson / TT

Katastrofsiffror i opinionen, intern splittring i SD-frågan och jumboplats i förtroendeligan. Att mycket står på spel för Nyamko Sabuni (L) i kväll råder det ingen tvekan om. Ovanpå det saknar Sabuni riksdagsplats och har därmed inte samma debattrutin som sina medkombattanter. Ett tufft utgångsläge men att skolan är ett av kvällens debattämnen välkomnas förstås av ledaren för det parti som återigen planerar att bygga en valrörelse kring skolan. Men det är långtifrån säkert att det räcker som svar på den akuta frågan varför Liberalerna behövs i svensk politik.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.