Foto: SVT

Agnetas man söp ihjäl sig

Publicerad

Agneta Trygg levde ett till synes perfekt liv i en Djursholmsvilla med sin man och familj. Men under ytan var allt annat än perfekt. Hennes man hade svåra alkoholproblem, som drabbade hela familjen. Till slut ställde hon ett ultimatum.

De träffades på Alexandra, en av Sveriges första nattklubbar i Stockholm, 1975. Hon var 25 och han var 23. Hon var duktiga flickan och han var ”hippie”.

– Jag blev blixtförälskad. Hans var jättesnygg och spännande och den ordentliga Agneta följde med honom hem, men det är preskriberat nu, skämtar Agneta Trygg, som medverkar i SVT:s dokumentärserie Djävulsdansen, som handlar om medberoende.

”Levde i en sagovärld”

De flyttade ihop, fick två barn tillsammans och levde ett till synes fläckfritt liv i sin villa i Djursholm. Agneta Trygg var upp över öronen förälskad, men hennes man fick allt svårare att kontrollera sitt drickande.

– Det fanns alltid en ursäkt för honom. Det kunde vara att grannen kom över, att tulpanerna blommade eller att han hade klippt häcken.

Men Agneta Trygg kände en oerhörd skam och skuld och vågade inte berätta för sina vänner, som inte märkte någonting. Hon drog istället till med lögner.

När de båda var bortbjudna på middag lämnade Agneta Trygg ofta återbud, och sa att hon hade migrän. För på middagarna kunde hon inte sluta att oroa sig för hur mycket hennes man skulle dricka.

– Utåt sett var vi den perfekta familjen. Många sa att vi var en så fantastisk och gullig familj och jag gick på den myten. Det var som om man levde i en sagovärld.

Grät mycket

När Hans Trygg slutade arbeta nådde hans alkoholism en ny nivå. Han hade på sig samma kläder dag in och dag ut, sov hela dagarna och var ofta arg.

– Han var sarkastisk och dum, det höll på att knäcka mig. Jag grät väldigt mycket och gick ner i vikt.

Han var aldrig våldsam, men försatte många gånger Agneta Trygg i svåra situationer, en av dem minns hon särskilt tydligt.

– Han kommer in i köket på kvällen med en kniv i handen och säger ”det är väl lika bra att jag tar livet av mig så att du slipper mig”. Jag blev galen och det här tycker jag är så sjukt att höra mig själv säga, men jag sa, ”gå ut i garaget så att det inte blir blod på köksgolvet för vår dotter Olivia kommer hem snart”, säger Agneta Trygg.

Hon rusade upp till sovrummet där han befann sig och tog ifrån honom kniven. Hans Tryggs drickande hade nu fått så stora konsekvenser för familjen att deras dotter Ida Trygg Andersson ställde ett ultimatum.

– Lämnar du inte pappa, så lämnar jag dig, sa hon till sin mamma.

Ställde ultimatum

Agneta Trygg sökte hjälp nästa dag och Hans Trygg fick välja mellan alkoholen och familjen under en intervention.

– Men han valde att bara gå ifrån den. Han vände sig inte ens om, säger Agneta Trygg.

Därefter följde sex års helvete, som Agneta Trygg uttrycker det. Hennes make bara försvann och blev snabbt i allt sämre fysiskt skick.

– När han dog var min första tanke ”gud vad skönt”.

I det sista avsnittet av dokumentärserien Djävulsdansen, som handlar om medberoende, får vi möta Agneta Trygg och hennes barn. Avsnittet sänds i kväll klockan 21.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Djävulsdansen – om medberoende

Mer i ämnet