Foto: TT

”Socialtjänsten behöver fler tvingande åtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s uppmärksammade program Djävulsdansen om medberoende har många hört av sig till SVT med egna berättelser. Nu kommer det också politiska krav på att skärpa socialtjänstlagen så att det inte längre ska vara möjligt för föräldrar, i familjer där det förekommer missbruk, att neka barnen stöd.

En miljon svenskar lever som anhöriga till missbrukare i Sverige. Man räknar med att minst 100.000 av dem är barn. Få av de barnen får stöd och stödet kommer för sent, visar en nyligen presenterad undersökning från CAN.

Efter det uppmärksammade första avsnittet av Djävulsdansen krävde Barnombudsmannen (BO) skärpt lagstiftning för att utöka skyddet till de barn som växer upp med någon närstående som missbrukar.

Politiker reagerar

Efter BO:s krav höjdes flera politiska röster på Twitter under hashtag #dinröst, och nu stämmer Folkpartiets riksdagsledamot Fredrik Malm in i kravet på att socialtjänstlagen skärps, och han säger till SVT att han har för avsikt att skriva en riksdagsmotion med förslag på lagändring.

– Det finns ett glapp i lagstiftningen i dag, när föräldrar brister i omvårdnad av sina barn och socialtjänsten behöver göra insatser och föräldrarna vägrar att ta emot insatserna för barnen. Vår lagstiftning ska utgå från barnens bästa och därför behövs det införas ett mellantvång i socialtjänstlagen som innebär att socialtjänstens insatser blir tvingande, säger Fredrik Malm.

Vill se andra insatser

Med nuvarande lagstiftning är det frivilligt för föräldrar att ta emot hjälp från socialtjänsten i form av stöd till barnen. Om föräldrarna säger nej är nästa steg för socialtjänsten att tvångsomhänderta barnet enligt Lagen om vård av unga, LVU. Med ett så kallat mellantvång skulle socialtjänsten få tillgång till ett mellanting, menar Fredrik Malm.

– Föräldrarna kan sakna insikt om hur långt missbruket har gått och då behöver socialtjänsten kunna göra insatser. Om man inför ett mellantvång så kan man kanske förhindra att situationen för barnet förvärras, så att ännu mer tvingande åtgärder blir nödvändiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Djävulsdansen – om medberoende

Mer i ämnet