Sophia. Foto: SVT

”Det var familjens hemlighet”

Uppdaterad
Publicerad

Sophia är en av många som hört av sig till SVT efter det uppmärksammade programmet Djävulsdansen. Hon önskar att hon hade erbjudits hjälp när hon var barn och medberoende.

När Sophia var liten hade hennes pappa alkoholproblem.

– Nog kunde det kännas skamligt. Det var familjens hemlighet och det skulle man inte prata om. Det var jättetungt, berättar hon.

Åsidosatta behov

Sophia och hennes äldre syster levde varken i misär eller i konstant kris, säger hon. Men familjens struktur påverkades av pappans förhållande till spriten. Systrarna fick ta mycket ansvar och ofta åsidosätta sina egna behov, berättar Sophia.

– När man som barn upptäcker att nu är pappa sådär konstig, då får man ställa sig åt sidan. Man blir mer inställd på att vara ett enkelt barn, som gör det enkelt för föräldern.

Efter det uppmärksammade första avsnittet av Djävulsdansen krävde Barnombudsmannen skärpt lagstiftning för att utöka skyddet till de barn som växer upp med någon närstående som missbrukar.

Och på sociala medier genom SVT:s hashtag #dinröst strömmade det in berättelser från många som, precis som Sophia, vittnar om bristen på stöd under barndomen.

Fått stöd först nu

Först nu när Sophia är 36 år och väntar sitt andra barn har hon sökt, och fått, professionellt anhörigstöd. Det är en hjälp hon önskar att hon haft tillgång till då, för 30 år sedan.

– Sjukdomen kan ha olika stadier och det kan vara olika illa och grader av kris. Så ju fler nyanserade och anpassade hjälpalternativ som finns, desto bättre är det, säger Sophia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Djävulsdansen – om medberoende

Mer i ämnet