FRA:s USA-samarbete oroar konfliktforskaren Agrell

Uppdaterad
Publicerad

FRA får ta aktiv del av Quantum – ett amerikanskt system för dataintrång som är mycket avancerat. Om man använder det offensivt kan det uppfattas som direkt fientligt av andra länder.

Enligt hemliga dokument läckta av Edward Snowden till SVT:s Uppdrag granskning, så har den amerikanska underrättelsetjänsten och svenska FRA arbetat tillsammans i det så kallade quantum-projekt.

Att bedriva aktiv signalspaning och hacka datorer i eller utanför Sverige, finns det inget utrymme för i svensk lagstiftning.

Snowden-dokumenten

Kan uppfattas som krigshandling

Det oroar freds- och konfliktforskaren Wilhelm Agrell, som till och med befarar att dataintrång skulle kunna uppfattas som en krigshandling.

– Cyberkrigföring kan ju om, om den riktas mot vital infrastruktur i ett annat land, vara liktydigt med ett väpnat angrepp. Där är vi naturligtvis inte nu, men dataintrång är inte vilken trivialitet som helst, säger Wilhelm Agrell.

FRA säger som vanligt inget om hur deras verksamhet ser ut, eller vilka mål de har med sitt deltagande i quantum-projektet.

Hela quantum-teknologins idé handlar dock om att rikta cyberattacker mot olika mål, militära, politiska eller ekonomiska. Man hackar sig in, och kan sen till exempel plantera datavirus eller ta del av affärshemligheter.

Övervakaren litar på FRA

Försvarsunderrättelsedomstolen måste godkänna all FRA:s spaning. Även samverkan med andra länder ska ligga inom ramen för det som domstolen godkänt, enligt ordföranden Runar Viksten. Allt måste gynna svenska intressen och riktas mot utländska förhållanden.

Viksten vill inte svara på om just dataintrång, som det beskrivs i det läckta materialet, är otillåtet.

– Vilka metoder som FRA använder sig av för att komma åt material lägger sig inte domstolen i, eftersom det inte är avgörande för att avgöra integritetsintrånget, säger han.

– Gemensamma operationer ryms inte inom lagstiftningen. Ju närmare den relationen är desto svårare blir det att upprätthålla lagstiftningens begränsning, säger Wilhelm Agrell.

Begränsningen är bland annat att FRA noggrant ska gallra vilken egen information som överlämnas till andra länder.

Förre FRA-chefen Ingvar Åkesson har försäkrat riksdagens försvarsutskott att myndigheten inte bedriver dataintrång och att det i så fall skulle vara olagligt. Enligt FRA finns dock domstolstillstånd för all inhämtning av information.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet