14-årige Ahmad med beskedet om sitt hett efterlängtade uppehållstillstånd. Foto: SVT

Ahmad, 14: Jag är en svensk kille nu!

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har följt 14-årige Ahmad sedan förra året, då han kom till Sverige som syrisk flykting tillsammans med sin farbror. Efter en kamp mot klockan och de hårdare asylreglerna har han nu fått sitt efterlängtade permanenta uppehållstillstånd.

– Då vill Migrationsverket överlämna det skriftliga beslutet till dig och önska dig lycka till i det svenska samhället!

Med de orden överlämnar Migrationsverkets handläggare de handlingar Ahmad längtat efter så länge och han ler med hela ansiktet:

SVT följer Ahmad, 14

– Tack så mycket, tack så mycket. Jag är så glad idag! Jag är en svensk kille nu!

Kamp mot klockan

Senast vi träffade Ahmad och hans farbror, för några månader sedan, var de lättade över att de äntligen fått komma till sin första intervju på Migrationsverket. Men prövningarna visade sig inte vara över, för strax efter deras möte på Migrationsverket, fattade riksdagen sitt omdiskuterade beslut om tillfälliga hårdare regler för asylsökande. Ett beslut som innebär att bara ett fåtal får permanent uppehållstillstånd och att det blir svårare att återförenas med sin familj.

– De första två veckorna efter intervjun på Migrationsverket var jag väldigt glad, men sen när vi fick reda på de nya reglerna så blev jag och min farbror deprimerade, berättar Ahmad.

Väntan vid skärmen

– Jag vägrade gå ut från rummet på asylboendet och min farbror gick knappt ut heller. Jag satt hela dagarna vid datorn för att kolla på Migrationsverkets hemsida om vi fått uppehållstillstånd.

Reglerna trädde ikraft den 20 juli i år och ju mer det datumet närmade sig utan att de fått sina permanenta uppehållstillstånd, desto sämre mådde Ahmad och hans farbror:

– Jag orkade inte kolla vår status hela tiden. Ahmad fick sköta allt, säger farbror Mohammad.

Nattligt glädjebesked

En kväll när farbrodern låg och sov, var Ahmad som vanligt inne på Migrationsverkets hemsida. Han berätt fick en glädjechock när han såg att farbrodern fått sitt permanenta uppehållstillstånd:

– Jag skrek rakt ut, så min farbror vaknade, och då berättade jag för honom att han fått uppehållstillstånd. Det var som ett mirakel att han hade fått det bara fem dagar innan de nya reglerna skulle träda ikraft. Sedan kollade vi min status, men där fanns inget beslut ännu.

Några oroliga dagar senare åkte Ahmad och hans farbror till Migrationsverket för att fråga hur det gick med Ahmads uppehållstillstånd.

– Då berättade en handläggare att jag hade fått uppehållstillstånd!!! Jag bad henne att repetera tre gånger, för jag trodde inte det var sant, berättar Ahmad.

Hoppade av lycka

– Jag blev så glad så att jag inte visste vart jag skulle ta vägen! När vi kom ut från Migrationsverket sprang jag fram till en studsmatta bredvid och bara hoppade och hoppade av glädje. Jag kan inte beskriva hur glad jag var!

Men trots att Ahmad nu fått sitt efterlängtade permanenta uppehållstillstånd och kan ansöka om familjeåterförening, så är det en lång väg kvar innan hans dröm kan bli verklighet.

– Jag måste hämta några papper som jag sen ska skriva under något, tror jag. Det viktigaste nu är att jag måste ansöka om att få hit min familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT följer Ahmad, 14

Mer i ämnet