Ahmad och frabror Mohammad i nya lägenheten. ”Det är som en dröm,” säger en överrumplad Ahmad.

Nu har Ahmad fått flytta till egen lägenhet

Publicerad

Ahmad kom som ensamkommande flykting från Syrien till Sverige för över ett år sedan. SVT Nyheter har följt honom i hans kamp för att få ett nytt liv i Sverige. Nu har dagen äntligen kommit, och Ahmad har fått flytta från asylboendet till en egen lägenhet – åtminstone i tre månader. – Det var som en dröm, säger han.

Det var en tisdag förmiddag för några veckor sedan som Ahmad och hans farbror Mohammad fick en sms-kallelse från Migrationsverket, till ett möte nästa dag om en förestående flytt från asylboendet till en egen lägenhet i en annan stad:

– Du kommer att flytta i morgon, det blev lite kort varsel, tyvärr, säger handläggaren på Migrationsverket till farbror Mohammad, under mötet i ett besöksrum på Migrationsverket, och fortsätter:

SVT följer Ahmad, 14

– Lägenheten är bara tillfällig, det är ett korttidskontrakt och du kommer att bli uppmanad i morgon att söka en lägenhet på egen hand också.

”Brukar vara ett eller två år”

På frågan hur länge de får bo i lägenheten, blir svaret lite svävande:

– Det vet vi inte riktigt, det brukar vara ett eller två år.

Intensiva timmar

Flyttlasset ska gå tidigt nästa morgon, för redan klockan nio ska de vara på plats i den nya staden, en timmes resa bort, för att möta socialtjänsten. Det blir intensiva timmar med att flyttpacka, ordna med transport och ta farväl av de vänner de hunnit få under ett och ett halvt år på asylboendet.

Ahmad måste också hinna berätta för skolan att han ska sluta och säga hej då till skolkamraterna. Farbror Mohammad skyndar till Skatteverket innan de stänger för dagen, för att ändra adress och sen ilar han tillbaka till asylboendet för att hänga den sista tvätten, som helst ska hinna torka till nästa morgon.

Får äntligen skriva in sig hos Arbetsförmedlingen

I gryningen packas bilen, som några vänner ställt upp med, och de som är vakna på asylboendet kramar om dem och önskar lycka till. Farbror Mohammad har blivit tillsagd att snabbt ta ut det bidrag för bensin som Migrationsverket lovat att sätta in på ett bankkonto klockan åtta på morgonen. Därefter ska bankkontot stängas.

Eftersom de båda nyligen fått permanent uppehållstillstånd, ska de börja sin etablering i Sverige på riktigt. Farbror Mohammad får äntligen anmäla sig till Arbetsförmedlingen och lära sig svenska.

Gäller endast tre månader

När de visas till sin nya lägenhet av socialtjänsten får de ett annat besked än det de fick på Migrationsverket om hur länge de får bo kvar:

– Kontraktet är från i dag till sista februari. Om ni inte hittar en lägenhet till 1 mars kommer ni att ha kontakt med Indira så får vi se hur det löses framöver.

Socialtjänsten visar lägenheten och ger instruktioner om både sopsortering och tvättstugekultur. Sedan blir det en tur till en second hand-butik, där socialtjänsten reserverat två begagnade madrasser, så att Ahmad och hans farbror har något att sova på till natten.

”Som en dröm!”

Ahmad blev först chockad över att beskedet om flytt kom så hastigt, men han har hunnit smälta det lite nu och är tacksam och glad över att slippa bo längre på asylboendet:

– Det var som en dröm att få en lägenhet i Sverige!, säger Ahmad och ler stort.

– Jag ska börja i ny skola och fortsätta mina studier och sedan försöka få nya vänner och gå vidare med livet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT följer Ahmad, 14

Mer i ämnet