Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulric Långberg, samhällspolitisk chef på Sveriges Åkeriföretag, menar att Trafikverket måste vara bättre förberedda för snöoväder. Foto: Mattias Landström

Åkeriföretagen: Kan inte bli en ”happening” vid varje snöfall

Uppdaterad
Publicerad

Snöovädret skapade trafikstopp under natten och förmiddagen. Skulden för detta bör läggas på Trafikverket då plogbilarna hamnade sist i kön, menar åkerierna.

– Kan inte annat än att konstatera att de var för sent ute, säger Ulric Långberg, samhällspolitisk chef på Sveriges Åkeriföretag.

I tisdags utfärdade SMHI orange varning över Götaland – mycket snö var att vänta. Trots detta var det många lastbilar som gav sig ut på vägarna, fastnade i snön och blockerade framfarten för plogar och bogserfordon, vilket Bengt Olsson på Trafikverket påpekat som en huvudorsak till kaoset.

Ulric Långberg säger att många åkerier ställde in sina resor, men andra fortsatte köra, bland annat samhällsnödvändiga transporter.

Aprilsnön och trafikkaoset i Sydsverige

– Vi har valt i vårt samhälle att lyfta ut alla lager på vägarna. Inga sjukhus, livsmedelsbutiker eller industrier har egentligen några lager.

– Yrkestrafiken behöver komma fram. Det kan saknas viktiga läkemedel både här och där nu, säger Ulric Långberg.

Dåligt utrustade lastbilar

En yrkeschaufför som SVT Nyheter pratat med menar att många lastbilar är dåligt utrustade och inte har kapaciteten till att hantera snöoväder. Specifikt utländska lastbilar får problem. Det håller Ulric Långberg med om.

– Vi vet att det inte är några kontroller på att utländska lastbilar har rätt utrustning. Men de är godkända i Europa och att köra i Sverige. Det sätter en nivå på ett visst mått av framkomlighet, säger Ulric Långberg.

För dåligt plogade

Vägarna har dessutom blivit allt sämre de senaste 25 åren, menar Ulric Långberg. Ett problem som han tycker att Sverige behöver ta tag i.

– Det räcker att det snöar nu så är det utmaningar, och det är absolut en försämring. Vi vet även att det är kanske 450 plogbilar färre som ska utföra samma uppdrag, samtidigt som trafiken dubblerats.

– Det kan inte bli en ”happening” varje gång det snöar, säger Ulric Långberg.

Trafikverket: ”Stora flöden”

Anna Ericsson, trafikdirektör på Trafikverket, säger att snöoväder alltid kommer skapa problem i trafiken.

– I detta fallet var vi proaktiva men det är väldigt svårt att hantera singelolyckor eller stora trafikflöden som fastnar. Då kan vi inte hålla efter plogningen eller komma fram med räddningstjänst, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aprilsnön och trafikkaoset i Sydsverige

Mer i ämnet