”Jimmie har haft ett mycket intensivt turnéschema under valrörelsen och varit bort mycket från familjen”, säger gruppledaren Mattias Karlsson. Foto: Alexander Larsson Vierth / TT

Åkesson borta vid statsministeromröstning

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommer att vara borta från statsministeromröstningen om Stefan Löfven på fredag. Han har anmält pappaledighet hos riksdagen fram till juluppehållet och åkt på semester till Thailand med familjen.

Det blir istället gruppledaren Mattias Karlsson som kommer att gå upp i talarstolen och motivera varför partiet röstar nej till Stefan Löfven.

– Jag ser det inte som en stor sak, alla vet precis vad de ska göra, säger Mattias Karlsson, som också ersatte Jimmie Åkesson när han var sjukskriven för utbrändhet oktober 2014 – april 2015.

Regeringsbildningen

– Jimmie har haft ett mycket intensivt turnéschema under valrörelsen och varit borta mycket från familjen. Han har lovat sin son att vara med honom på hans födelsedag nu i december, säger Mattias Karlsson.

Mattias Karlsson kommer också att ersätta Jimmie Åkesson under de samtal med talmannen som inte går att sköta per telefon.

Jimmie Åkesson ska vara tillbaka i riksdagen efter nyår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet