Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Ulf Kristerssons första ord efter Löfvens avgång. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kristersson (M): ”Finns minsta förutsättning så bildar jag regering”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir nya talmansrundor där en ny regering ska sonderas fram efter att Stefan Löfven under måndagen meddelade sin avgång som statsminister.

SD-ledaren Jimmie Åkesson tror på samtal med flera partier, men främst med Moderaterna. Samtidigt meddelar både KD och L och att de kommer verka för ett borgerligt regeringsalternativ.

– Jag kan bara konstatera att om det finns förutsättningar står vi redo att bilda en ny borgerlig regering, säger Ulf Kristersson (M).

Jimmie Åkesson säger att Sverigedemokraterna kommer att sträva efter inflytande i en eventuell ny regeringsbildning.

– Vi har samma utgångspunkt som vi har haft hela tiden. Vi vill ha en annan regering än Stefan Löfven. Vi är beredda att ta ansvar för en sådan regeringsbildning. Vår utgångspunkt är att vi finns med i en sådan regering, men allra minst att vi har inflytande i en sådan regering.

Är ni igång med samtal med Ulf Kristersson?

– Just nu samtalar vi mest internt. Och det tror jag gäller alla partier. Nu har vi något konkret att förhålla oss till. Men jag utgår naturligtvis ifrån att jag kommer ha samtal med andra partier, inte minst Moderaterna inom kort. För mig är det viktigt att höra deras position. Men det är också viktigt för mig att meddela vad vi är beredda att göra.

M-ledaren Ulf Kristersson säger på en pressträff på måndagseftermiddagen att han är beredd att leda en borgerlig regering. Han betonar samtidigt att det i nuläget är ett ämne för samtal med talmannen.

– Jag tänker inte gå några händelser i förväg. Jag kan bara konstatera att om det finns förutsättningar står vi redo att bilda en ny borgerlig regering.

L håller fast vid sin ståndpunkt

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni står fast vid att stödja ett borgerligt regeringsalternativ. Det skriver hon under på Instagram under måndagseftermiddagen.

”Liberalernas besked förblir oförändrat, vi står fast vid att konstruktivt arbeta för att Sverige ska få en liberal och borgerlig regering”, skriver Sabuni.

Nyamko Sabuni uppger samtidigt att hon tror att regeringsfrågan kommer att lösa sig i kommande talmansrundor.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch skriver på Facebook:

”För Kristdemokraternas del ser vi fortfarande att det bästa alternativet är en borgerlig regering där vi och Moderaterna tillsammans bildar kärnan. Utöver Moderaterna så är det för mig naturligt att även samtala med alla partier som eftersträvar en borgerlig regering, både Liberalerna och Sverigedemokraterna.Jag har mycket svårt att se några skäl till att ge Socialdemokraterna och Miljöpartiet förnyat förtroende”.

Stenevi vill nå ett juniavtal

C-ledaren Annie Lööf håller fast vid att hon vill se ett uppdaterat januariavtal:

”Nu äger talmannen processen. Vi är beredda att fortsatt vara konstruktiva för att hitta samarbeten i mitten av svensk politik. Ett sådant är ett förnyat och uppdaterat samarbete mellan januaripartierna, som vi tycker har varit bra för Sverige”, säger hon i en skriftlig kommentar till SVT.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi har tidigare sagt att hon inte vill se ett extraval utan först ”vända på varenda sten”.

– Det vi står inför nu är ett väldigt tydligt val inför att Stefan Löfven fortsätter som statsminister eller att vi får en statsminister i Ulf Kristersson som sitter bakbunden i knät på Jimmie Åkesson. Vi behöver hitta någon form av juniavtal eller samverkan i riksdagen mellan de partier som tydligt markerat att man inte vill se en Kristersson-regering, säger Stenevi till SVT.

Under tisdagen kommer talmannen Andreas Norlén (M) att samtala med alla riksdagspartier. Vid cirka 16.15 ska han hålla en pressträff, där förmodligen ett besked kommer om vilken partiledare som kommer blir först att sondera i talmansrundorna.

  • 10.00-10.30 Socialdemokraterna
  • 10.35-11.05 Moderaterna
  • 11.10-11.40 Sverigedemokraterna (digitalt)
  • 11.45-12.15 Centerpartiet
  • 13.00-13.30 Vänsterpartiet
  • 13.35-14.05 Kristdemokraterna
  • 14.10-14.40 Liberalerna
  • 14.45-15.15 Miljöpartiet
  • 16.15 Pressträff med talmannen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stefan Löfven fälld av riksdagen

Mer i ämnet