Senast Gudrun Schyman och Jimmie Åkesson möttes offentligt var i en livad debatt i SVT:s Agenda inför valet 2010. Foto: TT

Schyman kan knipa Åkessons vågmästarroll – möts i kväll i Aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Med 11 dagar kvar till valdagen möts både Fi och SD av ljusa opinionssiffror – och Fi tycks för första gången ha möjlighet att ta steget in i riksdagen. I kväll möts ledarna för de båda partierna, Jimmie Åkesson (SD) och Gudrun Schyman (Fi), i Aktuellt för en het debatt om de båda partiernas hjärtefrågor – invandring och jämställdhet.

SD och Fi har just nu båda vind i seglen. I en färsk opinionsundersökning framtagen av DN/Ipsos närmar sig SD 10 procent av rösterna. Samtidigt når Feministiskt initiativ för första gången riksdagsspärren på fyra procent.

– Det är för tidigt att räkna ut Gudrun Schyman, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

Val 2014

Gudrun Schyman hoppas att Fi med detta resultat i valet skulle kunna ta ifrån SD sin roll som vågmästare i riksdagen.

– Det som är bra med den rödgröna majoriteten i den här mätningen är att vi berövar SD deras vågmästarroll. De ska inte få något inflytande alls. Det ser vi som oerhört viktigt, säger Schyman till Aftonbladet.

Egen rödgrön majoritet – med hjälp av rosa

Schyman har sedan tidigare konstaterat att partiet kommer att stötta en socialdemokratiskt ledd regering, med Stefan Löfven som statsminister, om Fi kommer in i riksdagen. De rödgrönrosa partierna S, V, MP och alltså Fi får i mätningen tillsammans 52 procent av rösterna, och därmed egen majoritet i riksdagen och ett stabilt regeringsunderlag.

Statsvetare tror att resultatet i denna opinionsmätning är oerhört viktigt för Fi, eftersom partiet står och väger på tröskeln till riksdagen.

– De behöver väcka hopp hos sina sympatisörer så att de ser att de faktiskt är lönt att rösta på dem. De måste krypa upp över 3,5 procent så att man känner att de har vittring. Det är psykologiskt viktigt, säger Henric Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet till Aftonbladet.

SD mot rekordval

SD å sin sida ser ut att gå mot ett nytt rekordval. I valet 2010 fick de 5,7 procent av rösterna, en siffra de eventuellt ser ut att kunna fördubbla i årets val. Partiets ambition är att bli tredje största parti i riksdagen, något de ligger i nära kamp med Miljöpartiet om.

Ett av SD:s största problem är dock att locka kvinnliga väljare. Åtta av tio SD-sympatisörer är män.

– Vi är ett parti som har grundats och byggts upp av män och drivit traditionellt hårda frågor som har lockat ännu fler män. Men vi har passerat 20 procent kvinnliga medlemmar och det är ett steg i rätt riktning i alla fall, sa Jimmie Åkesson när han frågades ut i SVT:s stora partiledarutfrågning förra veckan.

Möttes senast inför föra valet

På jämställdhetsfronten är förmodligen Feministiskt initiativ den raka motpolen till Sverigedemokraterna. Partiets företrädare har tidigare mötts i heta debatter om ämnet.

Senast Jimmie Åkesson och Gudrun Schyman möttes offentligt var i en livad debatt i SVT:s Agenda inför valet 2010. Ämnet då var våldtäkterna i Sverige, ett fenomen som Åkesson menade främst begås av män med utländsk bakgrund.

– Ni blundar för det importerade kvinnoförtrycket, anklagade Jimmie Åkesson Fi-ledaren.

Åkesson varnar för ”talibanfeminism”

När debatten styrdes in på mer allmän jämställdhet i samhället, jämförde Jimmie Åkesson Gudrun Schymans feministiska idéer med talibanernas tankebanor. Gudrun Schyman menade att SD har en alltför förlegad syn på könsroller.

– Du är så okunnig att det är genant att diskutera det här med dig, sa Schyman.

Jimmie Åkesson återkom till sin syn på Fi:s ideologi i årets partiledarutfrågningen i SVT. Han slog där fast att han definitivt inte vill kalla sig för feminist.

– Det blir omöjligt att inte förknippas med Gudrun Schymans talibanfeminism och uttryck som att ”män är djur” och sådär, sa Åkesson.

I kvällens Aktuellt möts alltså SD:s Jimmie Åkesson och Fi:s Gudrun Schyman återigen för en ny debatt om invandring och jämställdhet. Aktullet sänds från kl 21 i SVT2 samt på webben i SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet