Åkesson om coronakritiken: Jag följde Folkhälsomyndighetens råd

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags förra veckan talade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i riksdagen. Efteråt fick han kritik för att han ska ha snörvlat. I Aktuellt frågades han ut om varför han inte hade testat sig för covid-19 och varför han inte stannade hemma.

– Jag följde ju de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten hade på sin hemsida för de som inte testat sig. De gick ut på att om du haft symtom i sju dagar och varit feberfri i två dygn – men du kan ha hosta och så där – då ska du gå till jobbet. Och det gjorde jag, säger Jimmie Åkesson (SD) i Aktuellt.

Det står ju också att om man har haft symtom i mer än ett dygn så ska man testa sig. Varför gjorde du inte det?

– Det är inte helt tillgängligt att testa sig alltid. Jag gjorde det så fort jag kunde. Jag skulle testat mig innan jag åkte till riksdagen, men blev upptagen med massa arbete. Så jag hann inte, så jag testade mig i fredags.

Han säger att han inte fått testresultatet än, trots att han skulle få det inom 48 timmar.

Du har kallat regeringens hantering för en massaker. Är det inte viktigt att man är extra ansvarsfull om man är så hård i sin kritik?

– Jo, och just därför valde jag att följa Folkhälsomyndighetens råd. Hade jag inte gjort det hade jag fått kritik för det. Ibland hamnar man i situationer där man inte kan göra rätt.

Se hela intervjun med Jimmie Åkesson i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.