Jimmie Åkesson: Valrörelsen har varit väldigt pressande

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson var nummer fyra i raden av partiledare i ”Sverige röstar”. – Det ser bra ut, sade han.

Även SD-ledaren berättade att han sovit bra i natt.

– Det har varit helt OK. Familjen kom upp i går. Vi har en niomånaders pojke som vaknar väldigt tidigt. Det är ju ett kul sätt att vakna på i stället för att man vet att man ska upp och jobba, sade Jimmie Åkesson.

Läget efter valet 2014

Han sade också att kosten är väldigt viktig för honom men att det blivit lite si och så med maten under valrörelsen.

– Då hinner man knappt äta, sade han.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt berättade tidigare i dag att han tränar hårt för att hålla sig i fysiskt trim under valrörelsen. Jimmie Åkesson brukar spela golf men det har heller inte fungerat så bra under valåret.

– Det har gått fruktansvärt dåligt. Det är pinsamt. Det ska bli bättre i höst istället.

Pressad

Att SD legat stabilt i opinionen tycker Jimmie Åkesson är det mest positiva under hela valrörelsen.  

– Vi har ökat successivt under mandatperioden men när valrörelsen sätter i gång vet man inte vad som ska hända men vi har till och med ökat lite. Det ser bra ut, sade han.

SD-ledaren sade också att det är väldigt pressande att vara partiledare under en valrörelse.

– Det är väldigt många framträdanden och väldigt mycket resande. Jag har besökt mer än hundra kommuner på fem och en halv vecka. Det tär på en. Man blir väldigt trött. Det krävs lite mer smink när man ska vara med i tv, sade han.

Omsatte halv miljon kronor

Jimmie Åkesson fick även frågor om att han omsatt en halv miljon kronor på kasinospel. Motiveringen från Sveriges Radio att publicera avslöjandet om spelandet var att det handlar om partiledaren för ett av Sveriges största partier.

Jimmie Åkesson tycker dock att hans spelande är hans privatsak.

– Jag har inte skuldsatt mig. Det är mina egna pengar. Det har inte påverkat min vardag eller min roll som politiker.

– Jag hade inte räknat med att statlig media skulle granska mina bankkonton. Jag handlar inte med mitt kontokort längre för jag vet inte vem som tittar på det.

Behöver stöd efter pressen

Jimmie Åkesson sade också att han, och kanske hans närmaste medarbetare, kan behöva stöd efter den press som de utsatts för under valrörelsen.

– Efter allt som man fått utså från både media och politiska motståndare under den här valrörelsen är det klart att man behöver prata med någon. Det är inget konstigt med det men efter det här är det kanske lämpligt att jag lyfter den frågan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet