Åkesson: ”Islamism måste mötas med avsky”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sommartalade i dag i hemstaden Sölvesborg. I talet, som är en årlig tradition, angrep Åkesson Hamas och islamister i Irak.

Jimmie Åkesson inledde sitt sommartal inför några hundra åhörare med en utblick på konflikthärdarna i världen.

Åkesson beklagade situationen i Gaza och sade att konflikten inte är enkel, men han gav Israel stöd. SD-ledaren sade att Hamas har som mål att förinta Israel och att Israel har rätt att försvara sig.

Sommartalen 2014

– Den rätten är självklar.

Angrep islamister

Åkesson uppehåll sig också vid förtrycket mot kristna i bland annat Irak. En studie av International Society for Human Rights tidigare i år pekade på att kristna är den grupp religiösa som drabbas mest av förföljelse, vilket Åkesson påpekade.

Men trots att studien inte pekar ut en enskild religiös gren eller rörelse som drivande i förföljelsen var Åkesson klar över de skyldiga.

– Islamismen är vår tids nazism och kommunism. Den måste bemötas med avsky och mycket starkare motstånd än vad som varit fallet hittills, sade Åkesson.

Han sade att Sverigedemokraterna kommer att verka för att ge Säpo utökade befogenheter att verka mot islamister i Sverige. Han krävde också, utan att precisera sig, att allt skattefinansierat stöd stöd till organisationer och föreningar som har anknytning till ”islamism” bör stoppas.

”Naiv politik”

Åkesson, som genomgående kallade publiken för ”Sverigevänner”, fortsatte med att kritisera det han kallade massinvandringen till Sverige.

SD-ledaren ifrågasatte hur bland annat arbetsmarknaden och skolan påverkas av invandringen. Han kallade den politik som förs för naiv.

Åkesson redogjorde även för sin turné tidigare i år då han besökte arbetsplatser runt om i Sverige. Han sade att en återkommande åsikt som mötte honom, även bland invandrare, var att man måste ta seden dit man kommer.

Tydliggöra

Han var även en gnutta självkritisk.

– Många har en felaktig bild av vad vi tycker. Vi måste bli tydligare.

Åkesson uppmanade anhängare att inte prata om invandringen generellt, ”när vi bör prata om massinvandringen”. Han uppmanade partimedlemmar att lyfta fram ”invadrare som är goda exempel”.

– Vi måste visa att vi är ett brett och inkluderande parti.

Åtgärdspaket

Åkesson berörde även området brott och straff. Han krävde ökade resurser till polisen.

– Vi kommer senare under valrörelsen att presentera ett åtgärdspaket mot inbrott i människors hem.

Han lovade även ett åtgärdspaket för kvinnofrid och ökad trygghet för kvinnor.

”Jag är inte feminist”

Åkesson förkunnade även att han inte är feminist.

– Jag är inte feminist, jag är Sverigedemokrat, jag är socialkonservativ och jag är nationalist, men jag är inte feminist.

Däremot förespråkade Åkesson jämställdhet och sade att vägen är ökad valfrihet utan kvoteringar av till exempel föräldraledighet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommartalen 2014

Mer i ämnet