Jimmie Åkesson (SD) kallar Stefan Löfvens (S) påhopp för höjden av hyckleri. Foto: Jessica Gow/TT

Åkessons (SD) svar till Löfven (S): ”Väldigt infantilt beteende”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven (S) gick till angrep mot Sverigedemokraterna under sitt sommartal i Norrtälje. S-ledaren påstod bland annat att SD splittrar landet och bidrar till spridningen av högerextrema åsikter. Uttalandet får nu mothugg av SD:s partiledare Jimmie Åkesson:
– Höjden av hyckleri, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter.

Det var ett tydligt besked från Stefan Löfven vad han tänker om att ge SD ökat politiskt inflytande efter valet i höst, när han sommartalade i Norrtälje under söndagen.

– Jag kommer aldrig att göra mig beroende av SD. Jag kommer aldrig ge makt åt de som vill splittra landet, sade Löfven.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson framför i ett mejl, via partiets presstjänst, till SVT Nyheter att det i stället är under nuvarande regering och den tidigare Alliansregeringen som utanförskapet och de utsatta områdena har ökat.

– Det är inte Sverigedemokraterna som har splittrat landet. Att han skyller sitt eget misslyckande på andra är höjden av hyckleri, skriver Åkesson.

Avfärdad: ”SD sprider nazistisk världsbild”

Stefan Löfven beskyllde även SD för att bana iväg för nazistiska idéer:

– När jag sliter för att mota tillbaka de nynazistiska rörelserna, så sprider SD deras världsbild och konspirationer, sade Löfven.

Något som Jimmie Åkesson skriver är felaktigt och ett fult påstående.

– Hans felaktiga och fula resonemang om konspirationsteorier gör hans desperation oerhört tydlig. Stefan Löfven har misslyckats och kommer sannolikt att förlora i valet. När de inte har lyckats bemöta oss i seriös saklig debatt, kastar man epitet och fula påståenden. Det är ett väldigt infantilt beteende.

M kritiserar S:s jobbgaranti inom vården

Tidigare under dagen lanserade även Stefan Löfven vallöfte om välfärdsmiljarder som innehöll S-förslaget att ge heltidsgaranti till alla nyexaminerade undersköterskor och barnskötare.

Löftet får kritik av Moderaterna som anser att Socialdemokraterna lägger fram gamla förslag som nya och är irrelevanta, anser partiets ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson (M).

– Vi är överens med Socialdemokraterna om att vi behöver både mer resurser och fler medarbetare till välfärden. Men att lova alla blivande undersköterskor att de ska få jobb behöver man faktiskt inte göra. Det är ett skriande behov i dag i både kommuner och landsting. Utbildar man sig till det och är lämpligt kommer man att få jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer