Åklagare: Medieuppgifterna om Swedbank-rapport stämmer

Publicerad

Chefsåklagare Thomas Langroth har nu läst den så kallade Grimstadsrapporten om den misstänkta penningtvätten i Swedbank.
– Min bedömning är att det som har figurerat i media synes överensstämma med det som står i rapporten, säger han till Ekot.

Det var i samband med uppmärksamheten kring omfattande misstänkt penningtvätt i Danske Bank i höstas som Swedbanks ledning beställde en granskningsrapport från den norske advokaten Erling Grimstad, som tidigare bland annat varit biträdande chef vid norska Ekobrottsmyndigheten.

Som SVT Nyheter tidigare har berättat innehåller rapporten uppgifter om omfattande misstänkt penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet.

”Verkar stämma”

Nu har chefsåklagare Thomas Langroth läst rapporten. Enligt honom stämmer uppgifterna som bland andra SVT Nyheter har rapporterat om.

– Min bedömning är att det som har figurerat i media synes överensstämma med det som står i rapporten. Sedan finns det självklart mer uppgifter i rapporten än vad som finns refererat i media. Men min bedömning är att det som har refererats i media i allt väsentligt verkar stämma, säger han till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.