Swedbanks logga syns på det lokala huvudkontoret i Tallinn, Estland. Foto: Ints Kalnins/TT

Swedbank riskerar att få sämre kreditbetyg

Uppdaterad
Publicerad

Swedbank riskerar att få ett sämre kreditbetyg. Banken måste nu genomföra konkreta åtgärder för att återställa förtroendet samtidigt som mycket annat måste gå bankens väg, annars kan kreditbetyget sänkas. Det skulle riskera att göra det dyrare för banken att låna vilket i sin tur skulle kunna vara en risk för att det också blir dyrare för bankens kunder.

Det är efter anklagelserna mot Swedbank för penningtvätt i Baltikum och att banken dessutom ska ha undanhållit information från amerikanska myndigheter som kreditvärderingsinstitutet S&P placerat banken på en ”observationslista”. Ett sänkt betyg kan i förlängningen innebär att det blir dyrare för banken att låna pengar.

Rating påverkar kostnaden för banken

S&P är ett av de ledande kreditratinginstituten. Kreditbetygen sätts ungefär på ett liknade sätt av alla ratinginstitut. Betyget sätts på den som har lånats förmåga, i det här fallet Swedbanks, att betala ränta under dess löptid och till slut betala tillbaka lånet. Därför kan betygen och utsikterna skilja mellan lån som är tagna på längre och kortare tid. Skillnaden mot en revison som revisorer gör är de tar ett grepp om företagets överlevnad på en ”evig” tid medan kreditratingen alltså gäller över olika låns löptid.

Swedbank och penningtvätten

Banken måste agera

För att Swedbank ska få behålla sitt kreditbetyg kräver S&P att detta sammanfattningsvis måste hända:

• Ledningen måste återta förtroendet genom konkreta åtgärder.

• Myndigheterna får inte upptäcka allvarliga kontroll och ledningsbrister

• Riskerna för stora böter och straffavgifter som kan skada bankens finanser får inte konkretiseras.

Det är alltså mycket som skall vara på plats och som inte får hända för att S&P inte ska sänka Swedbanks betyg om tre månader. Det är den tid banken har på sig att få allt på plats för att rädda betyget. Dessutom brukar de andra ratinginstituten också vakna till liv när något av de andra agerar.

Kunderna riskerar att få betala

Ett sämre betyg riskerar alltså att göra det dyrare att låna för Swedbank. Risken att de skickar vidare ”räkningen” till sina kunder finns naturligtvis. Det skydd bankens kunder har är att konkurrensen med andra banker fungerar. Swedbank kan inte avvika för mycket mot andra banker för att kunna attrahera nya kunder och behålla gamla.

Men det här är naturligtvis något att hålla ögonen på inte bara för ratinginstituten utan också för Swedbanks kunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet