Dörrarna till Svenska Akadamien. Foto: SvD/TT

Åklagare vill ta del av Svenska Akademiens utredning

Uppdaterad
Publicerad

Ekobrottsmyndigheten är fortsatt intresserade av den advokatutredning som Svenska Akademien beställt som gjorts kring den så kallade ”kulturprofilen”. Detta trots att åklagare där inte inledde förundersökning efter den polisanmälan som kom in i helgen.

– Ingen utom några få känner ju till vad som finns i den där utredningen, det vore naturligtvis väldigt bra om den blev känd för oss, om den kom ut, säger Jan Tibbling, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Han beslutade i tisdags att inte inleda någon förundersökning efter en anmälan som kommit in under helgen mot den så kallade kulturprofilen, men är alltså fortsatt intresserad av att ta del av de uppgifter som kommit fram om eventuella oegentligheter.

Krisen i Svenska Akademien

Akademien uppmanades polisanmäla

I den omtalade utredningen som advokatbyrån Hammarskiöld & CO gjort uppmanade juristerna sin uppdragsgivare Svenska Akademien att göra en polisanmälan mot den kulturscen som mannen drivit- den så kallade ”klubben”.

Verksamheten som fått stöd av bland annat Svenska Akademien, men också Stockholms stad och landstinget bland andra, misstänks enligt utredningen ha bedrivits i strid med bland annat bokföringslag och skattelagstiftning.

Privatperson gjorde anmälan

Men Akademien fattade beslut om att inte anmäla, i stället gjordes en anmälan av en privatperson i helgen. I anmälan stod att ”kulturprofilen har fått ekonomiskt stöd för att bedriva sin kulturklubb och utnyttjat Svenska Akademiens lägenhet i Paris mot alla regler, trots att han kan misstänkas ha bedrivit verksamheten i strid med skattelagstiftning, bokföringslagen och Stockholms stads regler om utskänkning”. Enligt åklagaren lades ärendet ned då anmälan var för vag

– Vi saknar egentligen information om det här och vi har svårt att ta in information från någon utanför ramen av en förundersökning, säger Jan Tibbling, chefsåklagare.

Konkreta uppgifter behövs

När delar av innehållet i advokatutredningen kom fram i media sade Sara Danius, som nu avgått som ständig sekreterare, till Svenska Dagbladet att vem som helst har rätt att polisanmäla om man misstänker att brott har begåtts.

Men utifrån Ekobrottsmyndighetens beslut i veckan verkar det svårt för myndigheten ska kunna undersöka ärendet vidare utan mera konkreta uppgifter.

- Eftersom vi utreder brott har vi alltid intresse av att få information om eventuella brott som må ha begåtts, säger Jan Tibbling, chefsåklagare.

”Inte begåtts felaktigheter”

SVT nyheter söker Svenska Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson för att höra om Akademien är villig att lämna över advokatutredningen till Ekobrottsmyndigheten efter åklagarens uttalande i dag.

Kulturprofilen har nekat till anklagelserna och sagt till sin advokat ”Det har inte begåtts de felaktigheter som påstås. Det är dumheter” uppger hans advokat Björn Hurtig till Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet