Per Lindqvist, chefsåklagare vid enheten för säkerhetsmål, vid häktningsförhandlingarna mot de tre som gripits misstänkta för förberedelse av terroristbrott. Foto: TT

Åklagaren: Fanns en betydande risk för ett terrorattentat

Uppdaterad
Publicerad

Det stora terrormålet är nu avslutat och under fredagen kommenterade åklagare Per Lindqvist för första gången fallet.

– Jag tycker att jag har kunnat bevisa att de har förberett ett terroristbrott, säger han.

Åklagare Per Lindqvist har fram till nu avböjt att kommentera fallet för media. Men efter avslutad rättegång ställer han återigen upp på intervjuer.

– Jag var inte överens med alla om vilka slutsatser man kunde dra av utredningen och vi var inte överens om motbevisningen som presenterades, men det är ungefär så det brukar se ut när det är ärenden som är av viss komplexitet, säger han till SVT Nyheter.

Terrorgripna

Tvekade inte

Han förklarar att det var självklart för honom att väcka åtal mot de misstänkta männen och anser efter avslutad rättegång att bevisläget är tillräckligt för att samtliga män ska dömas.

– Jag tycker att jag har kunnat bevisa att de har förberett ett terroristbrott, säger han.

Han har under rättegången hävdat att de misstänkta männen ska ha införskaffat kemikalier i syfte att tillverka en bomb – en bomb som skulle detonera någonstans där den kunnat skada ett stort antal människor.

Samtidigt har försvaret argumenterat för att gärningsbeskrivningen varit otydlig.

Under slutpläderingen sa advokat Robin Söder att åklagaren misslyckats med att ”klargöra de väsentliga delarna av händelseförloppet”. Advokat Thomas Olsson menade att åklagaren presenterat ett antal enskilda händelser utan att tydlig lyckas koppla dem till varandra.

– Man måste se alla bevis i ljuset av varandra och då menar jag att det är svårt att dra någon annan slutsats än att det fanns en betydande risk för att ett terrorattentat hade utförts, säger åklagare Per Lindqvist.

”Hyggligt nära terrordåd”

På frågan om han hade kunnat vänta längre för att samla in mer bevisning tvekar han något i svaret.

– Jag tror att man ska ha väldigt stor respekt för svårigheten att hitta en perfekt tajming. Man ska också ha förståelse för vad som kan bli effekten av att man väntar för länge med att ingripa i syfte att skaffa mer bevisning.

– Alla kan nog föreställa sig vilken enorm kritik som hade kunnat riktas mot de brottsutredande myndigheterna om man väntat för länge, säger Per Lindqvist.

Hur nära förestående var ett eventuellt attentat, enligt dig?

– Hela åtalet bygger på att det har funnits en beaktansvärd risk. Det har inte varit omedelbart förestående men hyggligt nära, säger han.

Samtliga misstänkta män nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorgripna

Mer i ämnet