Äldreprofessorn: ”Ett ingrepp med isolering och besöksförbud”

Uppdaterad
Publicerad

Rapporterna om smittspridning på äldreboenden duggar allt tätare.

Utvecklingen väcker en del oro, men äldreprofessor Ingmar Skoog vill ändå inte backa bandet och återgå till striktare restriktioner.

– Det är ett ingrepp med isolering och besöksförbud, säger han.

Även om det fortfarande handlar om låga nivåer pekar kurvan åt fel håll. Från några enstaka bekräftade coronafall i somras, till att runt 100 äldre fick ett positivt provsvar under en vecka i slutet på september.

Samma sak gäller antalet dödsfall med covid-19 på särskilt boende, säbo. Från knappt ett enda dödsfall i veckan under sommaren, till 26 dödsfall på en vecka nu vid månadsskiftet.

– Det är lite oroade. Samtidigt vet vi att är du fullvaccinerad så är det ett väldigt starkt skydd mot att få allvarlig sjukdom, säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, i SVT:s Aktuellt på måndagskvällen.

Risk mot nytta

Han konstaterar att några fullvaccinerade får en allvarlig form av covid-19, men tycker inte att man ska vara orolig på individnivå.

– Ska vi väga risk och nytta att isolera folk som man gjorde förut mot att kunna träffa anhöriga och leva ett någotsånär normalt liv då är nyttan med att fortsätta mycket större just nu.

Om smittan fortsätter att öka – kan det bli läge att backa bandet och återgå till isolering av de äldre?

– Den här pandemin har alla haft svårt att förutse vad som ska hända. Men utifrån det vi vet och om man nu får en tredje vaccindos också så borde vi inte behöva göra det. Det är sådant ingrepp med isolering och besöksförbud, säger Ingmar Skog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.