Magnus Billing, vd för Alecta som är en av storägarna i Swedbank Foto: TT

Alecta: Utesluter inte extrastämma för att få en ny styrelse på plats

Uppdaterad
Publicerad

Alectas vd Magnus Billing utesluter inte att man kallar till extrastämma inom en snar framtid för att få en ny Swedbank-styrelse på plats. Det beskedet ger han efter den turbulenta dagen då bankens vd avgått och nekats ansvarsfrihet på stämman.

Alecta är en av storägarna i Swedbank och röstade i dag nej till ansvarsfrihet för vd:n Birgitte Bonnesen under bankens bolagsstämma. Man välkomnar också att Bonnesen tvingas lämna vd-posten.

”Att Bonnesen nu får sluta är bra. Oavsett vad brottsutredningen visar har den senaste tiden varit allt för turbulent för att banken ska kunna fokusera på det som banken ska fokusera på: att sköta kärnaffären”, skriver Alectas vd Magnus Billing i ett pressmeddelande.

”Vore fel att kräva styrelsens avgång”

Han skriver också att det var bra att inte hela styrelsen avgick omedelbart, men att man inte utesluter att så kan ske framöver.

”Det vore fel mot Alectas kunder att kräva att hela styrelsen ska avgå omedelbart. Swedbank är en systemviktig bank och att riskera att banken står utan en styrelse vore direkt skadligt för våra kunder och det svenska finansiella systemet. ”

”Jag utesluter inte att man kallar till extrastämma inom en snar framtid för att få en ny styrelse på plats.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet