Foto: SVT

Alliansen styr regionen på egen hand

Uppdaterad
Publicerad

Med en egen majoritet bestående av 36 av 71 möjliga mandat kommer Allianspartierna – Moderaterna, Centern, Kristdemokratarerna och Liberalerna – styra Region Halland den kommande mandatperioden.

Vid en presskonferens under onsdagen presenterade partierna hur de fördelat ordförandeposterna i de olika utskotten och nämnderna. Mikaela Waltersson (M) fortsätter som regionstyrelsens ordförande.

–  I den här förhandlingen var det självklart. Vi är det största partiet och det var ingen som tyckte något annat, säger hon.

Tommy Rydfeldt (L) poängterar att styret i Region Halland är unikt.

– Det är det enda ställe i Sverige där Alliansen har egen majoritet i region eller landsting. Vi behöver inte göra överenskommelser över blockgränserna, säger Tommy Rydfelt (L).

Han menar att det fördel att företrädarna känner varandra väl såväl personligen som politiskt.

–  Det har varit väldigt lätt att komma överens, säger Tommy Rydfeldt.

Slut på samarbete med Miljöpartiet

Alliansen avslutar nu samarbetet med Miljöpartiet. Att Alliansen har egen majoritet nämns som en orsak men även att Miljöpartiet dragit åt ett annat håll politiskt.

– Med tanke på vad de har gjort på riksplan anser vi att de har gått alldeles för långt åt vänster. Vi är en Region där vi tror på privata initiativ och på riksplanen har Miljöpartiet jobbat direkt emot det, säger Tommy Rydfeldt (L).

Mikaela Waltersson (M) fyller i.

– Att det är vi fyra tror jag kommer underlätta i det stora utmaningar vi har framför oss den här mandatperioden.

Miljöpartiet är oroliga att klimatfrågan nu kommer komma längre ner i prioriteringarna?

Det kommer den verkligen inte. Miljöfrågan lever idag starkt hos alla partier.

Vad är det stora fokuset framöver?

  – Både att utveckla vår verksamhet och ta hand om det stora ekonomiska underskott som vi ser idag. Vi har stora utmaningar med en ökad befolkning, vi ska utveckla vårt vårdval och fortsätta vara ledande i Sverige på sjukvård. Det är några av de utmaningar som vi ska ta oss an, säger Mikaela Waltersson (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.