SVT:s Faktakollen faktagranskar makthavarna

Uppdaterad
Publicerad

LO har i sin valfilm tagit fasta på Alliansens förslag om sänkta ingångslöner för vissa grupper, nyanlända och unga under 23 år utan utbildning. Det innebär inte att alla som redan i dag har ett fastjobb kommer att få sänkt lön. Det är faktiskt helt fel.

På onsdagsmorgonen var Fredrik Laurin och Jenny Küttim från SVT:s Faktakollen med i Morgonstudion och pratade om granskningar av påståenden som kommer att göra under valrörelsen. I redaktionen ingår även Johan Wicklén och Linnea Carlén.

Faktakollarna ingår i satsningen Faktiskt.se som är samarbete mellan flera nyhetsredaktioner. På den gemensam sajten kommer man kunna följa alla faktakollar.

Faktakollen

Två av de första faktagranskningarna rör LO:s uppmärksammade valfilm och gäller påstådda förändringar i arbetsrätten. ”Kommer lönerna att sänkas” med en alliansregering och innebär Moderaternas politik att man blir ”provanställd på livstid”?

Har du något du tycker att SVT:s Faktakollen borde granska, mejla oss på faktakollen@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Faktakollen

Mer i ämnet