Stämmer det verkligen? Ta en skärmdump, skicka en länk till artikel eller ett filmklipp. Oavsett var du hittat ett påstående så är vi intresserade. Foto: SVT

Vad vill du att vi ska granska? Tipsa oss!

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Faktakollen har privilegiet att kontrollera saker i efterhand – och för att lyckas behöver vi hjälp från er, vår publik. Hjälp oss att granska makthavarna.

Har du läst eller sett något som du tycker låter osannolikt? Eller snubblat över ett påstående i dina sociala medier-flöden som du reagerat på?

Vi kontrollerar utspel av makthavare, politiker och andra, siffror i debatter eller virala påståenden av inflytelserika personer i nyhetsflödet. Dessutom berättar vi hur vi jobbar så att du kan bilda dig din egen uppfattning.

För att vi ska kunna faktagranska ditt tips behöver vi ett konkret påstående, där sanningshalten kan undersökas. Vi granskar inte uppenbara felsägningar, åsikter eller känslor. Skicka alltid med en länk till originalkällan och bidra gärna om du har kunskap i frågan.

Tipsa oss på faktakollen@svt.se

SVT:s Faktakollen är oberoende men samarbetar med SVT, SvD, DN, SR och KIT om att dela granskningar på faktiskt.se. Faktiskt finns också på Facebook, Twitter och Instagram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Faktakollen

Mer i ämnet