Foto: SVT

Så jobbar vi på Faktakollen

SVT:s faktakoll vill ge tittare och läsare möjlighet att fördjupa sig i samhällsdebatten genom att granska svenska makthavares uttalanden och påståenden.

Faktakollen granskar politiker, myndigheter, intresseorganisationer och politiska opinionsbildare, men också personer som har stort inflytande på annat sätt i samhällsdebatten. Vårt kriterium för att kolla ett påstående är att det har relevans för samhällsdebatten och har fått spridning.

Vi granskar bara verifierbara påståenden där sanningshalten kan undersökas. Inte uppenbara felsägningar, åsikter eller känslor.  

För att lyckas behöver vi hjälp från er, vår publik. Dels genom tips på ämnen att granska, dels genom att få veta om vi gjort misstag. Om ytterligare relevanta fakta tillkommer efter en publicering kommer vi att ta hänsyn till detta, rätta vårt misstag och tydligt berätta det. 

Vi som jobbar på SVT:s Faktakollen är Fredrik Laurin, Jenny Küttim, Linnea Carlén och Johan Wicklén. 

Tipsa oss gärna på faktakollen@svt.se

Som en del av vårt samarbete med SR, DN, SvD och KIT publiceras länkar till våra faktagranskningar på faktiskt.se. Läs mer om hur vi graderar sanningshalten i ett påstående och hur vi jobbar inom ramen för Faktiskt-samarbetet här.

Här är våra betygskriterier:

Faktiskt helt sant

  • Faktan i påståendet är korrekt och entydig, och framförs i ett rättvisande och korrekt sammanhang.

Faktiskt delvis sant

  • Påståendet grundar sig i fakta som i sig är korrekt men ger i sin kontext inte en rättvis bild av det som påstås. Påståendet är del av ett selektivt budskap, där det finns fakta som delvis talar emot påståendet och som breddar bilden, men en övervägande del av faktan är korrekt.

Faktiskt oklart

  • Det går inte att få ett entydigt svar på frågan om påståendet är sant. Antingen för att det inte finns några trovärdiga eller allmänt tillgängliga källor för påståendet, eller för att de källor som finns inte ger en tydlig slutsats.

Faktiskt mestadels fel

  • Påståendet är till stor del felaktigt eller missvisande och fakta som tydligt talar mot påståendet har utelämnats. Fakta används i ett felaktigt sammanhang även om delar av faktan i sig är korrekt. Det finns källor som tydligt talar emot påståendet och dessa är fler och/eller mer trovärdiga än de som talar för.

Faktiskt helt fel

  • Ingenting i påståendet är sant, det är helt påhittat.

Faktagranskad journalistik

Visa

SVT:s Faktakollen är oberoende men samarbetar med SVT, SvD, DN, SR och KIT om att dela granskningar på faktiskt.se. Faktiskt finns också på Facebook, Twitter och Instagram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Faktakollen

Mer i ämnet