Utifrån vad som framkommit i Göteborgs-Postens senaste granskning av religiöst tvång i kommunala förskolor i särskilt utsatta områden slår Sverigedemokraterna fast att det blir ”slöjtvång” när Socialdemokraterna får bestämma. Foto: Gorm Kallestad / TT och skrämdump Facebook

Nej, det blir inte ”slöjtvång” i kommunala förskolor om Socialdemokraterna får bestämma

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ”slöjtvång i 27 av 40 kommunala förskolor” när Socialdemokraterna får bestämma. Det påstår Sverigedemokraterna i inlägg på sociala medier. Faktakollen har undersökt påståendet.

Påstående: ”När S får bestämma: Slöjtvång i 27 av 40 kommunala förskolor.” (Sverigedemokraterna, Facebook, 5 juni 2018)

Rättelse: I en tidigare version av artikeln hade vi i rubrik och på flera ställen i texten återgett Sverigedemokraternas påstående fel, och skrivit ”kommunala skolor” i stället för ”kommunala förskolor”, vilket är det korrekta.

Faktakollen

I förra veckan publicerade Göteborgs-Posten en uppmärksammad granskning. Den visar att nästan 27 av 40 slumpmässigt utvalda kommunala förskolor i särskilt utsatta områden i Stockholm, Malmö och Göteborg, ”kan tänka sig att aktivt kontrollera och tvinga på barn slöja mot deras vilja, trots att det kan bryta mot lagen”.

Övriga sa antingen nej eller var tveksamma.

Det är med bakgrund av detta som Sverigedemokraterna har lagt upp en bild på Facebook med texten ovan.

Inlägget om ”slöjtvång” har, precis som många av partiets postningar i sociala medier, engagerat ett större antal följare. En vecka efter att Facebookinlägget publicerades har det över 2 600 reaktioner och uppåt 600 delningar. Exakt samma bild och tillhörande bildtext lades även ut på Instagram samma dag, och har när denna artikel publiceras strax under 3 000 gillamarkeringar.

Vi hörde av oss till Sverigedemokraterna och Felix Byström, talesperson för ungdomsförbundet Ungsvenskarna, svarade via mejl.

”Vi har konstaterat att det med Socialdemokraterna vid makten är 27 av 40 kommunala förskolor som kan tänka sig att kontrollera, tillrättavisa och tvinga barn att bära slöja.”

”Helt oacceptabelt”

Men hur ser Socialdemokraterna egentligen på förekomsten av religiösa påtryckningar i kommunala förskolor? Stämmer verkligen SD:s påstående om att det med S-politik är okej med ”slöjtvång”?

Nej, det gör det över huvud taget inte, enligt Socialdemokraterna själva. Och flera partiföreträdare har reagerat på vad som framkommit i GP:s rapportering.

Ann-Sofie Hermansson, gruppledare för Socialdemokraterna och kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, har kommenterat vad som framkommit i granskningen i flera inlägg på sociala medier. På Twitter och Facebook skriver hon:

”Att förskolebarn utsätts för religiöst tvång är helt oacceptabelt. Även om det tyvärr inte är någon större överraskning blir man riktigt beklämd av att se hur det förekommer. Så här får det inte gå till! Barnens rätt och intressen måste alltid sättas först.”

Hermansson har även kommenterat rapporteringen om religiös kontroll i GP.

”Skollagen är tydlig”

Stockholms skolborgarråd Olle Burell (S) har kommenterat det hela i ett mejl till SVT Nyheter.

– Alla våra medarbetare ska följa lagen och se till barnets bästa utifrån den trygga och pedagogiska miljö som förskolan och skolan ska vara. Det är uteslutet att Stockholms stad börjar ta order av föräldrar som förväntar sig att våra lärare ska upprätthålla religiösa förhållningsregler i vår verksamhet.

Ana-Maria Deliv, kvalitet- och myndighetschef vid förskoleförvaltningen i Malmö stad, säger till Faktakollen:

– Det ingår inte i förskolans uppdrag att vare sig tvinga ett barn att ha på ett plagg som uttrycker en åsikt som den inte tror på eller att bevaka barnen på sådant sett. Därför kan slöjtvång aldrig förekomma, där är skollagen tydlig.

Inget stöd i skollagen

I Skolverkets riktlinjer står att läsa:

”Elevers klädsel och utseende är alltså ett individuellt uttryck som bestäms av eleverna själva. Elevers klädsel ska därför inte regleras i skolans ordningsregler om det inte absolut krävs av ordningsskäl (till exempel om det gäller användning av ytterkläder inomhus).

Det är alltså inte tillåtet att tvinga på elever viss klädsel, om skolan ändå gör det är det inte acceptabelt att bestraffa de elever som bryter mot klädkoden.”

Anna Westerholm, tillförordnad rättschef på Skolverket, bekräftar att det inte finns något stöd i skollagstiftningen för att mot barnens vilja tvinga dem att ha på sig något de inte vill ha på sig.

– Vi har hållningen att klädsel är något som bestäms av individen själv och att man som skolhuvudman ska ha respekt för enskilda elevers val av klädsel eller liknande. Och det är därför Skolinspektionen har kritiserat när man har haft skoluniform till exempel, säger Westerholm till Faktakollen.

Okej med heltäckande slöja

Samtidigt har vi religionsfrihet och rätten att bära religiös klädsel, vilket är skyddat i bland annat regeringsformen och Europakonventionen.

– Det är därför man mycket väl kan ha heltäckande slöja i skolan, men det här handlar ju om när skolpersonal tar på sig att vakta att barn har på sig en viss klädsel och det finns ju inget sånt uppdrag för skolpersonal i läroplanen.

Finns det några riktlinjer i skollagen kring hur skolpersonal ska förhålla sig till föräldrars krav på barns klädsel?

– Vi har ärligt talat inte ställts inför de här frågorna. Det är också skolhuvudmannens sak att fundera på hur man ska förhålla sig till det här. Om det sen visar sig att något är väldigt problematiskt ute i skolor kan Skolverket ta fram stöd eller riktlinjer, säger Anna Westerholm.

Enligt Barnkonventionen har varje barn ”rätt till yttrandefrihet, att tänka, tycka och uttrycka sina åsikter” och att ”tro på vilken gud de vill, eller ingen alls”. Samtidigt har barnets föräldrar eller annan vårdnadshavare främsta ansvaret för ett barns uppfostran, vilket kan skapa motsättningar.

SD: Resultat av S-politik

Matilda Ernkrans, socialdemokratisk riksdagsledamot och ordförande i riksdagens utbildningsutskott, säger i en kommentar till Faktakollen:

”Religiösa påtryckningar ska inte få förekomma i någon förskola eller skola – oavsett huvudman. Det är därför vi socialdemokrater är tydliga med att vi bland annat vill förbjuda religiösa friskolor. GP:s granskning visar att det trots tydlig lagstiftning uppenbarligen i vissa fall finns en osäkerhet och okunskap ute i förskolorna kring de här frågorna, vilket är oroande och därför viktigt att vi politiker reagerar mot.”

Sverigedemokraternas Felix Byström kommenterar faktakollen via mejl, och säger att de inte har skrivit att det blir slöjtvång i kommunala förskolor om Socialdemokraterna får bestämma:

”Vi menar att det är resultatet av de beslut som Socialdemokraterna har fattat på nationell och lokal nivå. Så väl Stockholm som Göteborg och Malmö styrs av rödgröna koalitioner. Sverigedemokraterna har motionerat om att införa ett slöjförbud i den svenska grundskolan, Socialdemokraterna röstade mot det förslaget. Vi vill att våra väljare, sympatisörer och gemene man får en bild av konsekvenserna av den politik som förs i Sverige.”

Sammanfattning: Efter en uppmärksammad granskning som Göteborgs-Posten gjort publicerade Sverigedemokraterna ett inlägg i sina sociala kanaler där de hävdar att S-styre innebär ”slöjtvång i 27 av 40 kommunala förskolor”. Faktakollen kan konstatera att socialdemokratiska partiföreträdare tvärtom är kraftigt emot religiöst tvång i svenska förskolor. Partiet driver även frågan om förbud mot religiösa friskolor. Även om Sverigedemokraterna i själva delningstexten ger än mer nyanserad bild av situationen i kommunala förskolor genom att hänvisa till vad som framkommit i GP:s granskning har de helt fel i sitt påstående. Originalartikeln rörde därtill inte alla kommunala förskolor utan kommunala förskolor i särskilt utsatta områden i de tre storstäderna, där religiös extremism är vanligt förekommande enligt polisen.

Har du någon fakta som kan bidra till texten eller andra påståenden från makthavare som du tycker att SVT:s Faktakollen borde granska, mejla oss på faktakollen@svt.se.

Uppdatering:

Rättelse 2018-06-14: I en tidigare version hade vi i rubrik och på flera ställen i texten återgett Sverigedemokraternas påstående fel, och skrivit ”kommunala skolor” i stället för ”kommunala förskolor”, vilket är det korrekta.

Källor:

  • Samtal och mejlsvar, Viktoria Tryggvadottir, Socialdemokraternas presstjänst
  • Intervju, Anna Westerholm, tillförordnad rättschef på Skolverket
  • Intervju, Ana-Maria Deliv, kvalitets- och myndighetschef på förskoleförvaltningen i Malmö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Faktakollen

Mer i ämnet