”Statsministern har inga miljoner på sitt bankkonto”, säger Ingela Nilsson, pressekreterare hos Stefan Löfven. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Faktiskt oklart om Stefan Löfven är miljonär

Uppdaterad
Publicerad

”Hur mycket pengar har du? Är du rik?” Det var några frågor som statsministern fick i en intervju i Metro. Stefan Löfven (S) svarade att han har det bättre ställt än vad många andra har, men stämmer hans påstående om att han inte är miljonär?

Påstående: ”Inte miljonär, det är jag inte.” (Statsminister Stefan Löfven, Metro, 26 april)

”Hur mycket pengar har du?” Det frågar sjuåriga Lucy Stefan Löfven (S) i Metros valsatsning ”Lucys val”. Förutom att lära statsministern den populära dansen shuffle ställer hon en rad tuffa frågor.

Faktakollen

”Hur mycket pengar jag har? Det är nog min ensak. Jag tjänar så pass bra att jag har det ganska bra. I förhållande till många andra så har jag det väldigt bra”, svarar statsministern.

”Är du rik?”

”Nej, jag tror inte man kan säga rik på det sättet, inte miljonär. Det är jag inte. Men jag har det bättre än vad många, många andra har”, säger Stefan Löfven.

Men stämmer det att han inte är miljonär?

Enligt statistiska centralbyrån (SCB) är definitionen av en miljonär en person som har en nettoförmögenhet – tillgångar minus skulder – på över en miljon kronor.

Tillgångar kan exempelvis vara fastigheter, bostadsrätter, aktier och fonder.

Många svenskar räknas som miljonärer i dag, inte minst på grund av värdet på bostaden. En snävare definition av miljonärsbegreppet är finansiella tillgångar – alltså pengar som snabbt kan användas.

Så, vad kan man då egentligen slå fast när det kommer till statsministerns ekonomi?

SVT:s Faktakollen har gått tillbaka och tittat på statsministerns deklarerade inkomster de senaste fyra åren:

  • Inkomstår 2016: 2 226 080 kronor. Efter skatt: 1 102 984 kronor.
  • Inkomstår 2015: 2 144 486 kronor. Efter skatt: 1 119 406 kronor.
  • Inkomstår 2014: 1 564 349 kronor. Efter skatt: 899 561 kronor.
  • Inkomstår 2013: 1 409 200 kronor. Efter skatt: 773 119 kronor.

Går man ännu längre tillbaka i tiden och ser till de senaste tio årens inkomstdeklarationer (2007-2016) har Stefan Löfven haft en samlad inkomst före skatt (bruttoinkomst) på 12 899 031 kronor, och efter skatt fått ut totalt 7 174 128 kronor.

Eftersom 2017 och 2018 års inkomster ännu inte finns tillgängliga via Skatteverket kan man endast uppskatta vad statsministern har tjänat fram till dagens datum.

Fick löneförhöjning i fjol

Den första juli 2017 höjdes samtliga stadsråds arvoden och med det även Stefan Löfvens, från 164 000 till 168 000 kronor per månad.

Eftersom Stefan Löfven är medlem i Svenska kyrkan betalar han kyrkoskatt. Han förmånsbeskattas också med 21 000 kronor i månaden för tjänstebostaden i Sagerska huset i Stockholm. Vi kan räkna med att statsministern de senaste två åren fått ut runt 73 000 kronor i månaden – vilket innebär nästan 900 000 kronor på ett år.

Sedan 2003 äger statsministern en sommarstuga med sin fru. Huset har ett taxeringsvärde på 1 393 000 kronor. Enligt Lantmäteriet är stugan intecknad till 75 procent av taxeringsvärdet men hur mycket fastigheten är belånad kan endast Stefan Löfven svara på.

”Har inga miljoner på sitt bankkonto”

Statsministern äger också kapital i form av aktiefonder. Enligt Regeringskansliet äger Stefan Löfven fem olika Swedbank-fonder till ett sammanlagt värde av 495 446 kronor.

SVT:s Faktakollen har vid upprepade tillfällen bett statsministern om en kommentar, utan att få ett rakt svar på frågan om han är miljonär eller inte.

”Statsministern har inga miljoner på sitt bankkonto”, svarar Ingela Nilsson, som är pressekreterare hos Stefan Löfven.

Vi ger också statsministerns pressekreterare möjligheten att ge oss en alternativ definition av miljonär, vilket skulle kunna förklara statsministerns svar i Metro-intervjun. 

Men det sista svar vi får är: ”Vi har lämnat de uppgifter ni efterfrågat.”

Sammanfattning: Det är oklart om Stefan Löfven är miljonär i den bemärkelsen att han har tillgång till en miljon kronor. Vi vet att han äger fonder i dag värda drygt 495 000 kronor samt en belånad fastighet med taxeringsvärde på 1,4 miljoner och vi kan konstatera att han har haft en årlig inkomst på runt en miljon efter skatt de senaste fyra åren, totalt över sju miljoner de senaste tio åren. Men eftersom vi inte vet vad han faktiskt har på banken eller i madrassen blir stämpeln ”oklart”.

Har du någon fakta som kan bidra till texten eller andra påståenden från politiska makthavare som du tycker att SVT:s Faktakollen borde granska, mejla oss på faktakollen@svt.se.

Uppdatering:

Rättelse 2018-05-16: I en tidigare version av texten skrev vi att Stefan Löfvens sommarstuga enligt Lantmäteriet är belånad till 1 050 250 kronor. Rätt är att fastigheten har inteckningar på motsvarande belopp. Stugan är belånad enligt uppgift från Regeringskansliet men vi kan inte veta i vilken utsträckning.

Källor:

  • Metro
  • Mejlsvar från Ingela Nilsson, pressekreterare hos Stefan Löfven
  • Skatteverket/Skatteupplysningen
  • Lantmäteriet
  • Regeringskansliet
  • Intervju Hans Heggemann, utredare Statistiska centralbyrån

Så många svenskar är miljonärer

Exakt hur många svenskar som i dag räknas som miljonärer går inte att få reda på då SCB slutade att föra statistik över befolkningens finansiella tillgångar och skulder i samband med att förmögenhetsskatten avskaffades 2007.

I deras sista mätning kan vi dock se att 1 635 769 svenskar, eller 17,8 procent av befolkningen, hade en nettoförmögenhet på över en miljon kronor.

En stor del av förklaringen kraftiga värdeökningar på småhus och bostadsrätter, främst i storstadsregionerna.

Och med tanke på hur fastighetsmarknad, men även aktiemarknaden, utvecklats sedan dess kan man anta att det i dag finns långt fler svenskar med en nettoförmögenhet på en miljon kronor.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Faktakollen

Mer i ämnet