Foto: SVT

Så jobbar vi på Faktakollen

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Faktakollen vill ge tittare och läsare möjlighet att fördjupa sig i samhällsdebatten genom att granska svenska makthavares uttalanden och påståenden.

Faktakollen granskar politiker, myndigheter, intresseorganisationer och politiska opinionsbildare, men också personer som har stort inflytande på annat sätt i samhällsdebatten. Vårt kriterium för att kolla ett påstående är att det har relevans för samhällsdebatten och har fått spridning.

Vi granskar bara verifierbara påståenden där sanningshalten kan undersökas. Inte uppenbara felsägningar, åsikter eller känslor. 

Faktakollen

För att lyckas behöver vi hjälp från er, vår publik. Dels genom tips på ämnen att granska, dels genom att få veta om vi gjort misstag. Om ytterligare relevanta fakta tillkommer efter en publicering kommer vi att ta hänsyn till detta, rätta vårt misstag och tydligt berätta det.

Vi ska bedriva nyhetsarbetet så att människor uppfattar oss som trovärdiga. Vi gör noggrann research och ställer krav på oss själva att hålla en balanserad ton i vår presentation. Det ska gå att lita på SVT. Om du tycker att vår rapportering har brister och kan peka på felaktigheter har du rätt att få snabb respons från oss. Om kritiken är korrekt är det vårt ansvar att så snart som möjligt publicera en rättelse.

Den person som uppfattar att vi inte lever upp till vårt regelverk kan göra en formell anmälan till Granskningsnämnden, som är en del av Myndigheten för press radio- och tv. Anmälan görs här.

Sändningstillståndet gäller formellt bara det som sänds i TV, och sökbar text-tv. Även innehållet på SVT Play eller vad som kallas ”beställ-TV” kan prövas av Granskningsnämnden när det gäller exempelvis otillbörligt gynnande och våld.

Text som enbart publicerats online hanteras inte av Granskningsnämnden, men SVT förväntas följa samma principer också online.

Vi som jobbar på SVT:s Faktakollen är Åsa Nicander, Linnea Carlén, Johan Wicklén och Mikael Grill Pettersson.

Som en del av vårt samarbete med SR, DN, SvD och KIT publiceras länkar till våra faktagranskningar på faktiskt.se. Läs mer om hur vi graderar sanningshalten i ett påstående och hur vi jobbar inom ramen för Faktiskt-samarbetet här.

Här är våra betygskriterier:

Faktiskt helt sant

  • Faktan i påståendet är korrekt och entydig, och framförs i ett rättvisande och korrekt sammanhang.

Faktiskt delvis sant

  • Påståendet grundar sig i fakta som i sig är korrekt men ger i sin kontext inte en rättvis bild av det som påstås. Påståendet är del av ett selektivt budskap, där det finns fakta som delvis talar emot påståendet och som breddar bilden, men en övervägande del av faktan är korrekt.

Faktiskt oklart

  • Det går inte att få ett entydigt svar på frågan om påståendet är sant. Antingen för att det inte finns några trovärdiga eller allmänt tillgängliga källor för påståendet, eller för att de källor som finns inte ger en tydlig slutsats.

Faktiskt mestadels fel

  • Påståendet är till stor del felaktigt eller missvisande och fakta som tydligt talar mot påståendet har utelämnats. Fakta används i ett felaktigt sammanhang även om delar av faktan i sig är korrekt. Det finns källor som tydligt talar emot påståendet och dessa är fler och/eller mer trovärdiga än de som talar för.

Faktiskt helt fel

  • Ingenting i påståendet är sant, eller är helt påhittat.

Nedan kan du läsa vår logg med rättelser

Faktakollar från duellen mellan Löfven och Kristersson

2018-09-01: I en tidigare version stod det att vi stämplat Stefan Löfvens påstående om ”Alliansens skattesänkningar” fel, det är nu ändrat till missvisande.

Delvis sant att bara 1 av 5 utländska våldtäktsmän utvisas

2018-08-21: Texten har förtydligats så att det framkommer att statistiken rör utvisningsdomar och inte faktiskt genomförda utvisningar.

2018-08-22: Texten har uppdaterats med hur många procent som får en utvisningsdom om man slår ihop grupperna folkbokförda/ej folkbokförda.

Jonas Sjöstedt missvisande om hur mycket kassörskor och miljardärer skattar

2018-08-20 tillfogades ett stycke om bolagsskatten.

M-ledamot har mestadels fel om att elcykel-bidrag gynnar storstadsbor

2018-06-25: kompletterades texten med en tio i topp-lista över antalet godkända och utbetalda ansökningar per 100 000 invånare på kommunnivå.

Nej, det blir inte ”slöjtvång” i kommunala förskolor om Socialdemokraterna får bestämma

2018-06-14: I en tidigare version hade vi i rubrik och på flera ställen i texten återgett Sverigedemokraternas påstående fel, och skrivit ”kommunala skolor” i stället för ”kommunala förskolor”, vilket är det korrekta.

Ebba Busch Thor har bara delvis rätt om ”no-go-zoner”

2018-05-24: Fredriksdal i Helsingborg heter just Fredriksdal och inget annat. I NOA:s rapport om utsatta områden har området råkat ”döpas om” till Fredriksberg. Polisen bekräftar för Faktakollen att det rör sig om ett korrfel. Vi tackar en läsare med lokalkännedom som uppmärksammat oss på detta.

Faktiskt oklart om Stefan Löfven är miljonär

2018-05-16: I en tidigare version av texten skrev vi att Stefan Löfvens sommarstuga enligt Lantmäteriet är belånad till 1 050 250 kronor. Rätt är att fastigheten har inteckningar på motsvarande belopp. Stugan är belånad enligt uppgift från Regeringskansliet men vi kan inte veta i vilken utsträckning.

Kommer vi bli provanställda på livstid?

2018-04-25: I en tidigare version hade vi skrivit LO-förbundet, det är nu ändrat till LO eftersom det är centralorganisationen som gjort påståendena.

LO:s Valledare heter Johan Ulvenlöv, och inget annat.

Vill Moderaterna sänka lönerna?

2018-04-25: I en tidigare version hade vi skrivit LO-förbunden, det är nu ändrat till LO eftersom det är centralorganisationen som gjort påståendena.

LO:s valledare heter Johan Ulvenlöv, och inget annat.

Ett också, är tillagt i meningen: Hon presenteras som undersköterska men arbetar också som handledare på LO-förbundet Kommunal och är förtroendevald för Socialdemokraterna.

LO:s kampanjfilm har titeln ”Trygghet för vanligt folk” och inte ”Trygghet för alla”, som vi skrev i en tidigare version av den här texten.

FAKTAKOLLEN: Kan man lämna Svenska Akademien?

2018-04-10: Måttenhet korrigerad, från felaktig area cirka halv kvadratmeter till mer lättförståeliga och korrekta ”nästan som ett A3-blad”.

2018-04-15: Även Knut Ahnlund slutade medverka i Akademiens arbete (1996) vilket inte stod med i första versionen av artikeln.

Förtydligande: Hamiltons stol lämnades inte obesatt, den gavs till Esaias Tegnér den yngre.

2018-04-23 Efter publicering har ännu fler ledamöter avgått och kung Carl Gustaf aviserat att stadgarna kan komma att omarbetas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Faktakollen

Mer i ämnet