Justitieminister Morgan Johansson (S) har gett BRÅ i uppdrag att utreda ökningarna av antalet sexualbrott. Arkivbild. Foto: TT

Nu utreds orsaken till ökade sexualbrottsanmälningar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet polisanmälda sexualbrott har ökat kontinuerligt under de senaste decennierna, konstaterar regeringen i sitt regleringsbrev till BRÅ. Under de senaste fyra åren har även utsattheten för sexualbrott ökat, enligt Nationella trygghetsundersökningen.

2016 uppgav 2,4 procent av befolkningen (16–79 år) att de har utsatts för sexualbrott, vilket motsvarar cirka 181.000 personer. Det är en ökning jämfört med 2015, då 1,7 procent uppgav att de hade blivit utsatta.

Gruppen gärningspersoner

BRÅ får nu i uppdrag av regeringen att belysa orsakerna till ökningarna sedan 2005. I uppdraget ingår också att ”i möjligaste mån” uppskatta den faktiska utvecklingen av sexualbrotten.

BRÅ ska analysera om ökningarna gäller särskilda typer av sexualbrott, tillvägagångssätt, situationer – ”och i den mån det är möjligt gruppen gärningspersoner”.

Moderaterna har krävt att gärningsmännens eventuella utländska bakgrund ska kartläggas. Från att inledningsvis uttryckt skepsis gentemot detta, har justitieminister Morgan Johansson (S) senare sagt att det är upp till BRÅ att avgöra.

Öppen formulering

Den öppna formuleringen ”gruppen gärningspersoner” innebär dock en öppning för BRÅ att även ta med utländsk bakgrund. På BRÅ kan man dock i dag inte ge något besked om det även blir så.

– Det här uppdraget har ju precis kommit så vi håller på med att lägga upp arbetet och se vilka som ska jobba med det, så det är helt enkelt litet för tidigt att säga, säger BRÅ:s pressekreterare Monica Landergård till TT.

På justitiedepartementet säger man att beskedet från tidigare gäller, det vill säga att det är upp till BRÅ att avgöra om även utländsk bakgrund ska inkluderas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.