Kinna Skoglund, talesperson för nätverket #vistårinteut. Foto: SVT

Allt fler ensamkommande gömmer sig: ”Det är ett sjunkande skepp”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ensamkommande gömmer sig nu efter regeringens besked om att de som är kvar i landet i sommar kan få stanna. Det varnar organisationerna som jobbar nära ungdomarna för.
– Det är många som är beredda att gömma dem, de har ju blivit familjemedlemmar, säger Kinna Skoglund, talesperson för nätverket #vistårinteut.

I måndags aviserade regeringen en lag som kommer att ge ensamkommande barn och ungdomar som varit här i minst två år möjlighet att få stanna för att studera vidare.

Samtidigt fortsätter avvisningarna. Kinna Skoglund är talesperson i nätverket #vistårinteut:

– Det var ju hoppfullt först när många trodde att det här skulle rädda alla. Intentionen är ju god. Men man utsätter ju dem återigen för den här ovissheten som man vill rädda dem från.

”Flera kommer hålla sig gömda”

Flyktinghösten 2015 kom 21.354 ensamkommande unga till Sverige. Enligt Migrationsverkets besked i augusti väntar fortfarande de flesta av dem på besked om de ska få asyl eller inte.

Över 6.000 har i år skrivits upp i ålder och bedöms nu vara över 18 år efter ifrågasatta åldersbedömningar, och många av dem har nu fått avslag på sin ansökan om asyl. Men även de kommer att omfattas av det nya lagförslaget. Men bara om de lyckas hålla sig kvar i Sverige, och samtidigt fortsätter att studera.

– Med tanke på att lagen omfattar personer med utvisningsbeslut, och att regeringen dessutom inte ställt in tvångsutvisningar, så kommer flera ensamkommande barn och unga som omfattas av det nya förslaget hålla sig gömda för att undvika utvisning tills lagen är på plats innan sommaren, menar Shaban Alizadeh på Sveriges Ensamkommandes Förening (SEF).

”Det planeras för fullt”

Även Agape, en frivilligorganisation till stöd för ensamkommande barn och nätverket #vistårinteut, varnar för detta.

– Många känner nu att deras val är att fly till ett annat land, gå under jorden, eller ta sitt liv. Det planeras för fullt, säger Kinna Skoglund.

Hon menar att det också finns många som vill hjälpa till och gömma ungdomarna.

– Många har fått nya familjemedlemmar som har bott hos dem i många år. De kunde inte tänka sig att de här barnen, som man tycker har skyddsskäl, inte skulle få stanna.

”Ett lotteri utan dess like”

Kinna Skoglund vill också lyfta alla de som anlände i Malmö, som på grund av köerna på Migrationsverket fick åka direkt till socialtjänsten.

– Ska det räknas från att de registrerades på Migrationsverket eller från att de kom? Det blir ett lotteri utan like. Vi försöker ju hålla upp hoppet. Men vi kan ju redan se att många börja börjar planera för att inte leva längre. Det är tufft, oerhört tufft, det är ju ett sjunkande skepp. Hela civilsamhället håller ett sjunkande skepp. Snart åker vi under ytan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer