SVT:s reporter Nicky Jangali intervjuar Amir, som egentligen heter något annat. Foto: SVT

Amir lever gömd – hoppas på nya lagen: ”Den kan vara min chans”

Uppdaterad
Publicerad

Det nya lagförslaget har väckt hopp hos de ensamkommande ungdomar som har gömt sig efter att ha fått beslut om avvisning. Amir är en av dem.

– Jag lever i en mardröm, men den nya lagen kan vara min enda chans, säger han.

Amir kom ensam till Sverige sommaren 2015. Nu lever han gömd, efter att han fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd för åtta månader sedan. Han går i skolan under ett falskt namn, men på kvällarna vågar han inte gå ut.

Det nya lagförslaget som regeringen har aviserat om är tänkt att hjälpa de ensamkommande som fått vänta i mer än två år i Sverige och som studerar.

Amir är en av dem. Men bara om han håller sig kvar i Sverige.

– Det här förslaget kommer ju inte ens tas upp nu utan först i sommar och under den tiden kommer de ha hunnit deportera många.

Drömmen gick i kras

Lagförslaget är en bra början, menar Amir, men det är inte tillräckligt. Han känner att Afghanistan inte är säkert för någon just nu, och tycker att alla afghaner borde få stanna i Sverige tills det blir säkert.

– Hade allt varit bra där borta så skulle jag ju inte ens komma till Sverige från första början. Hade det varit säkert så hade jag stannat kvar där hos min brors familj.

Amir anade inte att hans flykt skulle fortsätta när han kom till Sverige under sommaren 2015. Han förväntade sig ett lugnt och tryggt liv i Sverige. Den drömmen gick i kras, menar han, och nu lever han i en mardrömslik och osäker tillvaro där det råder en ständig flykt.

Stannar inomhus

Under dagarna studerar Amir på gymnasiet. Han bor hos en kompis och stannar sedan hemma och gör läxor eller kollar på film. Den ständiga rädslan för att bli upptäckt gör att han stannar inomhus. Han lever i ett gungfly där allt är osäkert och kan förändras när som helst.

– Det är inte jag som bestämmer om jag kan leva såhär. Det är situationen som avgör, om mina vänner och min lärare fortsätter hjälpa mig. Om de bestämmer sig för den här lagen – först då kan jag sluta gömma mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.