Mustafa Kazemi, ensamkommande. Foto: SVT

Mustafa registrerades för sent – förlorade chansen att få stanna

Uppdaterad
Publicerad

Mustafa Kazemi har haft otur med datum i Sverige. Hans ålder skrevs upp av Migrationsverket, med sex dagar.

– De har ändrat min ålder med sex dagar. De säger att det är en åldersbedömning, men på antalet dagar? Det är ju helt dumt, säger han.

Mustafa kom till Sverige i början av november 2015, när han var 16 år. Då var det så långa köer hos Migrationsverket i Malmö att han och andra ungdomar kördes direkt till ett boende. Först några veckor senare fick de registrera sig formellt.

Nu har han hunnit fylla 18 år, och i går fick han avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Han är förtvivlad av tanken på att han kanske inte ska få komma i fråga för den nya lagen, då han registrerades efter den 24:e november 2015.

– Jag känner mig så orolig. Det är så svårt att koncentrera sig och fokusera på allting. Man kan inte sova på natten utan tänker på allting.

”Vill börja på Handels”

Lagförslaget, som regeringen presenterade i måndags, kommer inte att börja gälla förrän i sommar, om det går igenom i riksdagen. Men Mustafa vet inte om han ändå har en chans, om han nu ska gömma sig, eller vad han ska göra till dess.

– Jag hade många drömmar. Ibland är det så hopplöst nu. Men jag vill börja på Handels nästa år, och jag spelar i en orkester. Jag kämpar ändå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.