Fem gånger fler har häktats för grova vapenbrott sedan nya lagen infördes. Foto: TT

Allt fler häktas för grova vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Ny statistik från polisen som SVT Nyheter tagit del av, visar att antalet personer som häktats misstänkta för grova vapenbrott har ökat markant. Efter årets första 5 månader (januari-maj) har 148 personer häktats för grova vapenbrott, jämfört med 29 personer motsvarande period förra året.

Johan Gustafsson är kriminalinspektör på NOA (Nationella Operativa Avdelningen) och jobbar på polisens utvecklingscentrum som har tagit fram den nya statistiken.

– Den nya lagstiftningen som infördes 1 januari i år har givit att vi beslagtagit fler vapen men också att fler kriminella försvinner från gatorna. För det första så blir de häktade och kan inte begå nya brott, men sedan får de också längre straff än tidigare, säger Johan Gustafsson till SVT Nyheter.

Ny lagstifning i januari

I januari i år skärptes lagstiftningen gällande grova vapenbrott och synnerligen grova vapenbrott.

Det innebär att en beväpnad person som grips blir automatiskt häktad vilket inte skedde innan den nya lagen trädde i kraft. Syftet med straffskärpningen var att minska antalet skottlossningar och mord inom den kriminella gängmiljön.

– Vi har lyckats utveckla nya metoder för att hitta vapen. Vi fokuserar mer på underrättelser och tips om vapen och vi har också lärt oss var de kriminella gömmer vapen. Vi har lärt oss av våra tidigare misstag, säger Johan Gustafsson.

Samtidigt som antalet häktade ökar minskar även antalet skjutningar. Från 180 förra året (januari-31 juli 2017) till 138 i år (januari-18 juli 2018).

Inte färre som dör

Men samtidigt minskar inte antalet döda under samma period utan har ökat marginellt.

Förra året dödades 27 personer (januari-31 juli 2017) och i år (januari-18 juli 2018) dödades 28 personer.

– Det är fortfarande alldeles för många skjutningar och döda men frågan är hur många skottlossningar, skadade och döda det varit om straffskärpningen inte hade införts. Då hade det varit markant fler anser jag, säger Johan Gustafsson till SVT Nyheter.

Poliserna på NOA:s utvecklingscentrum anser att det måste göras mer än att bara fler blir gripna och häktade för vapenbrott. Nu ska man försöka komma åt det stora antalet insmugglade vapen.

– Det kommer in alldeles för mycket vapen från utlandet och det måste vi få stopp på. Vi har fått ett bättre samarbete med andra länders polismyndigheter och vi ska utveckla det ännu mer. Vi har tack vare bättre underrättelser och kommunikation med andra länder lyckats stoppa flera stora vapenleveranser. Men där måste vi och andra myndigheter bli bättre, säger Johan Gustafsson till SVT Nyheter.

2017  (januari-31 juli)

Skjutningar: 180

Dödade: 27

Skadade: 73

2018  (januari-18 juli)

Siffror för Stockholm saknas under juli månad och är bara inräknade fram till 30 juni

Skjutningar: 138

Dödade: 28

Skadade: 68

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer