Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De skenanade matpriserna gör att allt fler väljer bort frukt och grönsaker, enligt en rapport från Livsmedelsverket. På lång sikt riskerar det att slå mot folkhälsan. Så vilka frukter och grönsaker ska man satsa på om man vill leva nyttigt utan att det blir allltför dyrt? Och vilken grönsak väljer dietisten bort? Hör dietisten och författaren Sara Asks tips på vad du ska handla för att få mest näring för pengarna.

Många överger frukt och grönsaker – när priserna stiger

Uppdaterad
Publicerad

De skenanande matpriserna gör att allt fler väljer bort frukt och grönsaker, enligt en ny rapport från Livsmedelsverket.

På lång sikt riskerar det att slå mot folkhälsan.

– Det är oroväckande, säger Karin Fritz, rådgivare på Livsmedelsverket.

I den nya rapporten uppger totalt fyra av tio att de i mindre utsträckning köper färska grönsaker i år jämfört med 2022 och en av tre hävdar att de köper mindre frukt. Anledningen är de stigande matpriserna.

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har priset på grönsaker ökat med knappt 25 procent det senaste året, medan frukt har blivit nästan 16 procent dyrare.

”Oroväckande utveckling”

Karin Fritz, rådgivare på Livsmedelsverket, beskriver utvecklingen som ”oroväckande”.

– Vi ser också att det finns en skillnad när det kommer till inkomstnivå. Hushållen med lägst inkomst svarar i ännu större utsträckning att de inte köper färska grönsaker nu jämfört med hushåll med högst inkomst. Bland de med högst inkomst är det en av fyra som svarar det, och bland de med lägst inkomst är det nästan hälften, säger hon.

– Då kan det på lång sikt leda till en ojämlik hälsa.

Minskar risken för sjukdom

Livsmedelsverket skriver i ett pressmeddelande att frukt och grönt ”minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer”. Rekommendationen för en vuxen person är att äta 500 gram frukt och grönsaker per dag, vilket bara omkring två av tio gör. Frysta grönsaker är lite nyttiga som färska, enligt Livsmedelsverket.

Sara Ask, dietist och kokboksförfattare, anser att man bör se över vilka livsmedel man konsumerar i stället för frukt och grönt.

– Vi vet att mycket av våra matpengar läggs på godis, glass, kakor och chips. Det är livsmedel som inte ger någon näring, och som ger mycket energi utan att bidra med något annat, så risken är då att man har svårt att äta lagom mycket, säger hon.

Se Sara Asks tre bästa kombinationer av frukt och grönsaker som hjälper dig att uppnå ditt dagliga behov i videospelaren ovan.

Fakta om undersökningen

  • Undersökningen genomfördes 24 februari-5 mars 2023 av undersökningsföretaget Origo Group på uppdrag av Livsmedelsverket.
  • Den genomfördes med hjälp av en delvis slumpmässigt utvald, delvis självrekryterad webbpanel med 1024 respondenter i åldern 18–84 år. Respondenterna fördelades efter ålder och kön enligt befolkningsstrukturen i Sverige.
  • Respondenterna var spridda geografiskt och utifrån olika inkomst i hushållen
  • Konsumenterna har fått svara på om prisförändringarna på mat påverkat deras beteende jämfört med tidigare.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.