Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsmakten ser ett ökat intresse bland unga för att göra värnplikt. Hör mer i klippet Foto: SVT

Allt fler unga backar försvaret – Ukrainakriget möjlig förklaring

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler unga tycker att man ska satsa mer på försvaret, visar en rapport från Ungdomsbarometern. Dessutom ser Försvarsmakten ett ökat intresse bland unga för att göra värnplikt.

– När jag var arton var jag först lite halvskraj för hela militärverksamheten, men under senare år har den växt på mig, säger 22-årige Johannes Blom, som gör värnplikten på Livgardets regemente i norra Stockholm.

Före ukrainakriget minskade intresset bland unga för att göra värnplikt, enligt Försvarsmakten. Orsaken är oklar, men desto tydligare är att den nedåtgående trenden bröts i slutet av februari.

En månad senare, i mars, hade andelen som visat intresse för militär grundutbildning såsom värnplikt nästintill dubblerats – från 16 procent  i februari, till 28 procent i mars, enligt siffror från Försvarsmakten.

Ökat mest i betydelse

Det växande intresset för värnplikten syns på fler håll. Analysföretaget Ungdomsbarometern har vid flera tillfällen undersökt åsikter bland unga i åldersspannet 15-24 genom en enkät, nu senast inför valet.

Av de drygt 2 000 som svarat på enkäten, har nära hälften en positiv inställning till värnplikt. I november 2021 var det 1 av 3.

I samma enkät får ungdomarna ta ställning till huruvida försvaret bör rustas upp eller inte, och även här syns en förändring. I november 2021 ville 2 av 5 rusta upp försvaret, nu är det drygt 3 av 5.

Frågan om upprustning är den som ökat mest i betydelse enligt analysföretaget.

– En tänkbar förklaring är att svenska ungdomars försvarsvilja ökat i och med kriget i Ukraina, och att fler därför visar intresse för värnplikten, säger Christoffer Wedebrand, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, och fortsätter:

– Men det kan ju också vara så att försvarsviljan är lika hög nu som innan, eller rent av lägre, och att det vi ser är att de som redan innan hade hög försvarsvilja först nu ser anledning att göra verkstad av sin vilja att försvara Sverige.

Kriget har påverkat mer eller mindre

Bland de värnpliktiga på Livgardets regemente har kriget påverkat i mer eller mindre grad.

– Det är inget som förändrats så, men det är klart att det har gett ett nytt ljus på rollen här. Man förstår allvaret, att det inte är så långt ifrån egentligen, säger 19-årige Josef Lingvall.

– Det är klart att man fått en annan insikt i hela militärverksamheten, och hur viktigt det är att jag gör det här och att alla kan göra någonting, säger Johannes Blom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.