Foto: TT

Allt svårare för poliser att verkställa utvisningsbeslut

Uppdaterad
Publicerad
Allt fler asylsökanden väljer att gå under jorden efter att ha fått ett utvisningsbeslut, något som gör det svårare för polisen att verkställa besluten.

Polisen kunde inte genomföra 78 procent av utvisningsbesluten som Migrationsverket tagit mellan maj och augusti eftersom personerna redan hade gått under jorden. Det skriver Dagens Nyheter som har tagit del av en rapport till regeringen.

– Det betyder att vi får lägga mer tid och resurser på att eftersöka personer. Men också att vi får svårare att vara effektiva i vår del av verkställighetsuppdraget, säger gränspolischef Patrik Engström till tidningen.

LMA-lagen ändrades

Antalet utvisningsärenden har minskat något under perioden, men ärendena har också blivit mer komplicerade, enligt polisen. Samtidigt har andelen personer som lämnar självmant ökat.

I rapporten slås fast att ett skäl till att fler väljer att gå under jorden kan vara att LMA-lagen ändrades i juni 2016. Efter ändringen kunde inte längre den som fått avslag på sin asylansökan få bidrag eller boende hos Migrationsverket.

– Tidigare visste vi till exempel att personerna fanns i ett Migrationsverksboende, så är det inte längre, säger Patrik Engström, till Dagens Nyheter.

Enligt rapporten går det dock inte att utesluta att ändringen i LMA-lagen kan ha ökat benägenheten att återvända frivilligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer