Foto: TT

Alternativa nobelpriset inte längre portat från UD

Publicerad

I september portades Right Livelihood Award – det så kallade alternativa nobelpriset – från utrikesdepartementets lokaler efter beskedet att Edward Snowden var en av årets pristagare. Det beskedet backar nu det numera S/MP-styrda UD från. Samtidigt hoppas Snowden själv att regeringsskiftet ska öka hans chanser att få komma till Sverige.

Läckta dokument från den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden har orsakat avlyssningsavslöjanden världen över, bland annat i Sverige.

Om han återvänder till USA väntar åtal för spioneri och Snowden befinner sig därför sedan i fjol somras i Ryssland där han fått asyl efter att USA dragit in hans pass.

Snowden som pristagare väckte reaktioner

I september kunde SVT avslöja att Snowden skulle tilldelas Right Livelihood Award, som brukar kallas det alternativa nobelpriset – men att detta väckt så starka reaktioner hos UD och dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M) att Right Livelihood-stiftelsen portats från att som brukligt tillkännage pristagarna i UD:s lokaler.

Den officiella förklaringen var nya säkerhetsregler som skulle göra det omöjligt för någon fristående organisation att utnyttja lokalerna framöver.

Nu har dock Right Livelihood fått ett nytt besked från UD, som sedan regeringsskiftet lyder under Socialdemokratiska utrikesministern Margot Wallström: att man nästa år kommer att kunna göra sitt tillkännagivande i UD:s pressrum igen.

Snowden: ”Kanske kommer besöka er personligen”

Margot Wallströms pressekreterare John Zanchi bekräftar för SVT att dörren inte längre är stängd, även om han betonar att det alltid görs en individuell prövning av varje enskild förfrågan, och att ingen aktör kan göra anspråk på permanent tillträde till lokalerna.

Samtidigt har det svenska regeringsskiftet gett nytt hopp åt huvudpersonen själv, Edward Snowden. När han för två veckor sedan tog emot ett annat pris via länk i Umeå och arrangörerna beklagade att han inte kunde närvara personligen, så svarade han så här:

– Låt oss inte utesluta nånting. Jag vet att det nyligen varit ett regeringsskifte, så kanske kommer jag inom en inte alltför avlägsen framtid att kunna besöka er personligen. Allt som behövs är en säker färdväg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snowden portades från UD

Mer i ämnet