”Vilket ansvar skulle vi som står här i dag ha tagit om vi var med då?”, undrade Amanda Lind under söndagens manifestation för minnet av Förintelsens offer. Foto: SVT

Amanda Lind: Sverige ska vara ett land fritt från rasism och hatbrott

Uppdaterad
Publicerad

– Sverige ska vara ett land fritt från rasism och hatbrott.

Det sade Sveriges nya demokrati – och kulturminister Amanda Lind (MP) när hon talade under dagens manifestation för minnet av Förintelsens offer på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

– Jag ställer mig frågan: Vilket ansvar skulle vi som står här i dag ha tagit då? Det vet vi inte, men vi måste alla ta ett gemensamt ansvar för hur det är nu, sade Amanda Lind från scenen.

En del av den processen är enligt henne är det kommande uppförandet av ett nytt museum för hågkomsten av förintelsen i Sverige. Nästa år ska även en åminnelsekonferens hållas i Stockholm, en uppföljning av den som hölls för 20 år sedan.

Viktigt att fortsätta lyssna

Kunskapsläget om Förintelsen hos unga håller för tillfället på att sammanställas av Forum för levande historia.

– Men oavsett vad vi får reda på är det viktigt att fortsätta lyssna på berättelserna. Inte minst när vi har många överlevare som snart inte finns bland oss längre, sa Amanda Lind till SVT:s reporter efter talet.

– För mig är det viktigt att säga att Sveriges regering kommer att fortsätta jobba med de här frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.