Ambulanssjukvårdaren Jimmy Henriksson är en av personerna bakom uppropet ”Vägra sänka hygienkraven” Foto: Mikael Eriksson, SVT

Ambulanssjukvårdaren om sänkta hygienkraven: ”Det känns absurt”

Uppdaterad
Publicerad

Oron över bristen på ordentlig sjukvårdsutrustning blir allt mer påtaglig för dem som arbetar inom vården. – Oron finns över hela landet, det gäller hela vården, säger ambulanssjukvårdaren Jimmy Henriksson i SVT:s Agenda. 

Nu höjs röster mot regionernas och Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer som bland annat säger att munskydd inte behövs om man har visir i vissa undersökningar.

Ambulanssjukvårdaren Jimmy Henriksson har engagerat sig i frågan och är en av personerna bakom initiativet Vägra sänka hygienkraven, vilket i skrivande stund har snart 60 000 medlemmar på Facebook.  

 – Oron finns över hela landet, det gäller hela vården, säger han i SVT:s Agenda.  

Jimmy menar att politiker och myndigheter lyssnar för lite på de som arbetar nära smittan.  

– Hjälp oss i detta. Det känns som ett risktagande man gör. Det känns absurt, det går inte ihop för oss som jobbar nära patienter. Det skapar oro och otrygghet, säger han.

”En lömsk sjukdom”

Överläkaren Johan Styrud är oroad över situationen och för hur han och hans kollegor ska orka under den rådande pressen och hur de ska undvika att bli sjuka själva, om de inte har tillgång till den skyddsutrustning de behöver. 

 – Det vore extremt hemskt att bli sjuk själv. Det är en lömsk sjukdom, man vet inte vem som blir mycket sjuk och vem som blir lite. Man förväntar sig ju att arbetsgivaren har fullgoda skydd säger han i SVT Agenda. 

Under den föregående veckan, låg ett flertal sjuksköterskor och läkare på intensiven, insjuknade i covid-19.

Att vårdpersonalen inte har tillgång till ordentlig utrustning, kan enligt Johan Styrud leda till att coronapatienter inte får den vård de behöver.

 – Den största risken är att personalen känner otrygghet och inte vågar göra det som är rimligt. De kanske inte vågar gå in till patienten i den omfattning de behöver, säger Johan Styrud.

Se mer i SVT Agenda 21.15 SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.