Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag kan störas av att det är så mycket tonvikt på just fattigpensionärer, säger Amelia Adamo, chefredaktör för M-magasin. Foto: SVT/Politikbyrån

Amelia Adamo, 74, är less på ”det eviga tjatet om att det är synd om pensionärerna”

Uppdaterad
Publicerad

Ett budkrig har brutit ut kring pensionerna. Samtidigt riktar chefredaktören Amelia Adamo, 74, kritik mot hur pensionärer porträtteras av politiker och medier.

– Jag är själv störd över det här eviga tjatet om att det är synd om oss. Jag tycker inte att det är synd om oss, säger hon i Politikbyrån.

Vid sidan av Nato har höjda pensioner seglat upp som en av vårens stora politiska frågor. Om inte en bred överenskommelse kan nås kommer två förslag om höjda pensioner – ett från vänster och ett från höger – snart att röstas om i riksdagen.

Samtidigt visade nyligen en rappport från Finanspolitiska rådet att pensionärerna aldrig har haft det så bra. En som är less på det eviga tjatet om att det är synd om pensionärerna är Amelia Adamo, chefredaktör för M Magasin.

Politikbyrån

”Majoriteten mår ganska bra”

74-åringen beskriver sig som en del av rekordgenerationen, barnen som föddes efter andra världskriget och som har haft det ”rekordbra”.

– Jag kan störas av att det är så mycket tonvikt på just fattigpensionärer. Det är på något sätt... jag ska inte säga att det drar ner gruppen för det är ju bra att fattigpensionärerna höjs och får lite mer pengar i plånboken. Men majoriteten tror jag mår ganska bra, har en hyfsad pension och vill absolut inte identifiera sig som en fattigpensionär, säger hon och fortsätter:

– De har i många år samlat på sig och många av dem äger sina bostäder och har en ganska stark konsumtionskraft. De jag känner till i alla fall

Varningen till den yngre generationen

Samtidigt finns det pensionärer som har det tufft, och inte som det du beskriver?

– Ja självklart. Min mamma och min moster arbetade som städerskor och trots att de jobbade ett helt liv så fick de ut ungefär 11-12 000 kronor i pension. Och det är ju väldigt många som ligger på den nivån. Jag vet inte exakt hur många hundra tusen som lever som fattigpensionärer men jag vill bara säga är att det finns en stor grupp som har det bra tack vare att de under så många år har kunnat ackumulera sina pengar.

– Och jag vet ju dessutom att den generation som kan kallas för generation Z är väl den första på hundra år som inte kommer att tjäna mer än sina föräldrar.

Är pensionärer bortskämda?

– Det handlar lite om hur vi presenteras. Vi har ju fått det, och har haft det, väldigt bra. Och tycker väl att det ska fortgå. Men om vi hela tiden läser om oss själva som en grupp som det är synd om och som måste hjälpas så vet jag inte om det blir så bortskämt.

Enligt Pensionsmyndigheten finns det drygt 300 000 fattigpensionärer i Sverige, enligt Pensionsmyndgheten. Gränsvärdet var år 2019 en inkomststandard om 157 080 kronor per år, vilket motsvarar 13 090 kronor per månad.

Missa inte SVT:s bevakning av inrikespolitiken under valåret – prenumerera på Politikbrevet HÄR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet