Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Respektavståndet mellan de som har jobbat och de som inte har det, kommer att bli väldigt litet, säger Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna. Foto: SVT/Politikbyrån

Experten sågar politikernas pensionsfläsk

Uppdaterad
Publicerad

Just nu bråkar vänster- och högersidan om vilket förslag om höjda pensioner som är bäst. Samtidigt får riksdagspartierna kritik från såväl experter som ungdomsförbund – och Sveriges pensionärer.

– Jag är jätteorolig för och hoppas verkligen att vi kan få till en annan diskussion om pensionerna inför valet, säger Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna, i Politikbyrån.

Nyligen släppte Finanspolitiska rådet en ny rapport som visar att svenska pensionärers ekonomi aldrig har varit bättre.

Pensionärernas disponibla inkomst, det vill säga de pengar man har kvar varje månad efter att skatter och avgifter har betalats, har i vissa fall till och med ökat mer än för icke-pensionärerna. Dessutom har deras köpkraft stigit snabbare än icke-pensionärernas de senaste 30 åren.

Samtidigt finns det en politisk retorik som går ut på att pensionärer har det dåligt i Sverige – och just nu konkurrerar regeringens (och Vänsterpartiets samt Miljöpartiets) förslag om höjda garantipensioner mot högeroppositionens alternativ till pensionhöjning.

”Kan inte beskrivas som en ekonomiskt utsatt grupp”

På Finanspolitiska rådet är man kritiska till hur politikerna hanterar frågan.

– Pensionärer i allmänhet kan inte beskrivas som en ekonomiskt utsatt grupp. Därmed inte sagt att det inte finns pensionärer som inte har låga inkomster, men pensionssystemet har i huvudsak levererat som det var tänkt att leverera, säger Lisa Laun, ledamot i Finanspolitiska rådet.

Hur skulle du recensera den politiska debatten?

– Det är svårt att vara emot att fattiga pensionärer ska få mer pengar och det kan vara rimligt att inkomsterna ska öka för vissa grupper men samtidigt är det lite farligt om det leder till en kortsiktig överbudspolitik på pensionsområdet som riskerar att rasera grunden för det pensionssystem vi har.

CUF: ”Väldigt dåligt”

Réka Tolnai, förbundsordförande i Centerpartiets ungdomsförbund, håller med om kritiken.

– Nu har det verkligen blivit ett politiskt spel och det tycker vi är väldigt dåligt. För det blir inget annat än valfläsk och pensionspopulism. Jag tycker genuint det är oroande för det är mina pengar, det är andra ungdomars pengar. Men det är också 30- och 40-åringars pengar som man håller på och spelar med och försöker vinna röster på, säger hon.

”Ovärdigt”

Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna, håller dock inte med. Hon anser att pensionerna är för låga, och att hela systemet måste renoveras. Hon tycker att politikerna duckar frågan och att de istället lägger förslag som snarare ska lappa ett trasigt system.

– Det är ovärdigt, säger hon.

Eva Eriksson är också kritisk till vad hon anser är valfläsk.

– Pensionsfrågan har blivit för politiken en valfråga och den är inte saklig utan det är som ett politiskt sällskapsspel som man nu håller på och hantera.

Missa inte SVT:s bevakning av inrikespolitiken under valåret – prenumerera på Politikbrevet HÄR.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet