Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi ska undvika det här valfläsket och en auktion mellan olika pensionsbud”, säger Annie Lööf. Hör C-ledaren i klippet. Foto: SVT

Annie Lööf: Krävs långsiktig pensionsuppgörelse

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022

Pensionerna har seglat upp som en viktig valfråga och från både höger och vänster kommer nu förslag om höjda pensioner. Olyckligt, anser Centerpartiets partiledare Annie Lööf som i Morgonstudions partiledarutfrågning säger att hon istället hoppas på en bred överenskommelse.

Centerpartiet vill att regeringen ska riva upp sitt förslag och förhandla fram ett nytt inom den så kallade pensionsgruppen där S, M, C, L och KD sitter. Detta för att hitta en bred överenskommelse.

– Ska vi stärka pensionerna både för dagens och morgondagens pensionärer så måste vi göra det ekonomiskt hållbart och det måste hålla långsiktigt. Det var därför pensionsgruppen bildades för 25 år sedan. Vi ska undvika det här valfläsket och en auktion mellan olika pensionsbud om man ska ha ett system som håller över tid.

Ingen Natotrupp på svensk mark

Annie Lööf fick också frågor om Nato och om gårdagens besked från Finlands president samt statminister om att landet nu bör ansöka om medlemskap i försvarsalliansen.

Centerpartiet har varit för ett Nato-medlemskap sedan 2015 och även om Annie Lööf tycker att vissa partier vaknat lite väl sent i frågan tycker hon det är bra att det nu verkar finnas en bred enighet om saken även i Sverige.

Lööf anser att vi nu bör gå hand i hand med Finland, men vill likt Norge sätta upp villkor om att kärnvapen och stationär utländsk trupp inte ska få finnas på svensk mark när Sverige ansluter sig till Nato.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet