Amerikansk dom om surrogatfödsel erkänns av HD

Publicerad

I ytterligare en dom från Högsta domstolen konstateras att en svensk kvinna, som fick barn via surrogatarrangemang i USA, ska ses som barnets förälder.

En amerikansk surrogatmamma födde barnet, en pojke, 2018. Barnet kom till genom ett anonymt donerat ägg som befruktats med anonymt donerade spermier. Den svenska kvinnan förklarades av en domstol i Arkansas som pojkens rättsliga mor.

Men i Sverige har kvinnan inte erkänts som mamma, och pojken har därmed inte haft någon legal ställföreträdare, som en förälder är.

Kvinnan ansökte att tingsrätten skulle fastställa henne som mor, men fick nej. Även en ansökan om adoption avslogs. I februari ansökte hon istället om att den utländska domen skulle erkännas i Sverige. Både tingsrätt och hovrätt avslog med motiveringen att det saknas lagstöd. Men HD ger grönt ljus och framhåller att det handlar om barnets bästa.

Ses som bäst för barnet

Under den tid som kvinnan och pojken levt tillsammans har en faktisk familjerelation uppstått, konstaterar HD. Att erkänna den utländska domen ses som det bästa sättet för pojken att få sin identitet fastställd.

Tidigare i år erkände HD en annan dom i USA som rörde en svensk kvinna som fått barn genom surrogatarrangemang i Kalifornien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.