Att kunna lägga frågan om samverkan med SD bakom sig är högt prioriterat för Sabuni, enligt SVT:s Mats Knutson. Hör analysen i klippet. Foto: Christine Olsson / TT

Analys: Avgörande strid för Nyamko Sabuni

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Nyamko Sabuni står inför en avgörande strid på Liberalernas landsmöte. Det usla opinionsläget innebär att hon inte har råd att gå till val med ett splittrat parti bakom sig.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

I sitt inledningstal på landsmötet i Linköping vädjade Nyamko Sabuni om ett tydligt mandat för att i en borgerlig regering kunna samverka med Sverigedemokraterna. Det här är en fortsatt mycket kontroversiell fråga i partiet och den senaste tiden har gamla folkpartister stått i kö för att uttrycka sin ilska över detta vägval.

Faktum är att Liberalerna redan i våras på sitt partiråd fattade beslut om att kunna samverka med Sverigedemokraterna.

Men oenigheten har fortsatt plåga partiet och flera motioner till landsmötet handlar om att antingen riva upp detta beslut eller att peka ut nya röda linjer för ett sådant samarbete.

Röda linjer

Partistyrelsen tycker att de röda linjer som partiet redan fattade beslut om i våras räcker bra och vill inte ha ytterligare begränsningar. Däremot finns även inom partistyrelsen oenighet kring frågan om Sverigedemokraterna efter en eventuell valseger ska tillåtas ha tjänstemän i regeringskansliet.

Utgången av dessa beslut kan få stor betydelse för Liberalerna i den kommande valrörelsen. Och det är ett ödesval för partiet. Liberalerna löper en betydande risk att åka ur riksdagen.

Partiledningen hoppas att ett tydligt besked i regeringsfrågan ska underlätta för partiet att hålla en rak linje i valrörelsen. Det finns också en förhoppning om taktikröster, något partiet kan vara helt beroende av i valet nästa år.

Splittring om SD

Oavsett utgång lär det dock vara en överlevnadsfråga för partiet att lägga denna söndrande diskussion bakom sig. Ett parti som pendlar runt tre procent i opinionsmätningarna kan knappast kosta på sig en grundläggande oenighet i regeringsfrågan, särskilt inte i det parlamentariska läge Sverige befinner sig i nu.

Ytterst handlar splittringen om relationen till Sverigedemokraterna. En majoritet i partiet vill ha ett regeringssamarbete som inbegriper samverkan med Sverigedemokraterna, men en betydande minoritet motsätter sig detta kraftfullt. Och det är en minoritet som får stort utrymme i medierna för att bedriva krypskytte mot partiledningen.

Svåraste frågan

Kanske är det naivt att tro att Liberalerna till slut kan enas om färdriktningen och lägga de här stridigheterna bakom sig. Ingen annan fråga har splittrat Liberalerna sedan förra valet som relationen till Sverigedemokraterna. Och det är egentligen inte så konstigt. Liberalernas ideologiska grundsyn innebär att man ofta hamnar på kollisionskurs med Sverigedemokraterna i viktiga politiska frågor. Samtidigt menar exempelvis partiledningen att det är så viktigt att få till stånd en borgerlig regering att det vore fel att avstå från samverkan med Sverigedemokraterna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.