Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: TT

ANALYS: SD vill bygga det ”moderna folkhemmet”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sverigedemokraterna vill bygga det ”moderna folkhemmet”. Det är partiledaren Jimmie Åkessons budskap i sitt Tal till nationen. Med en blandning av tillbakablickande och en utsträckt hand till utrikesfödda väljare hoppas Åkesson göra höstens val till en ny framgång.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

I en tid när många politiker rör sig i en konservativ och nationalistisk riktning är behovet för Jimmie Åkesson desto större att framstå som en ansvarsfull, trovärdig politiker. Det börjar bli trångt i frågor som rör migrationspolitik, integration och lag och ordning.

Sverigedemokraterna har redan de mest långtgående förslagen. Partiet har också det största förtroendet bland väljarna för sin invandrings- och integrationspolitik.

tal till nationen

Men för att bredda partiet och göra inbrytningar i större grupper mittenväljare är trovärdighet hårdvaluta. Här har upprepade skandaler inom Sverigedemokraterna försvårat för Jimmie Åkessons ambition att göra SD till ett parti bland andra.

Men under våren har Sverigedemokraterna på nytt gått framåt i väljaropinionen. Stort fokus i den politiska debatten på invandrings- och integrationspolitiken är sannolikt den viktigaste förklaringen.

SD försöker att nå nya väljargrupper

Nu är Jimmie Åkesson beredd att ta ytterligare ett stort steg. Det handlar om väljargrupper som Sverigedemokraterna visserligen försökt närma sig för förut, men aldrig så här tydligt och oförblommerat. De utrikesfödda blir av allt att döma en viktig målgrupp för SD inför valet.

I Sverigedemokraternas retorik har invandrare oftast använts för att måla upp hotbilder. Nu är det andra tongångar från SD-ledaren.

I sitt Tal till nationen ägnar han dem stor uppmärksamhet. Han talar till och med direkt till dem och understryker vilken tillgång de är för Sverige och han lägger ut orden om allt de tillför i näringslivet, välfärden och kulturen. Det är inte varifrån man kommer som är avgörande, menar Jimmie Åkesson, det är om man vill bidra till samhället, vara konstruktiv eller destruktiv.

Privilegium för den som aldrig behövt ta ansvar

I Sverigedemokraternas vision av Sverige 2028 ska skötsamma och laglydiga medborgare kunna röra sig tryggt och fritt, utan oro för att bli utsatta för brott. De kriminella ska sitta inlåsta, säger Åkesson, som om det vore den enklaste saken i världen. Men det är ett privilegium för en politiker som aldrig har behövt ta politiskt ansvar.

Det som Jimmie Åkesson alltid varit allra mest upprörd över, att han inte bjudits in att delta i de politiska beslut som formar Sverige, har blivit hans största tillgång i denna valrörelse. Oavsett om det handlar om sjukvårdsköer, brottslighet eller invandringspolitik kan Sverigedemokraterna peka finger åt de andra partierna. Och det är just vad Jimmie Åkesson gör när han i talet beskriver hur de övriga partierna bedrivit en ansvarslös politik som slitit isär landet, lett till växande vårdköer och ökad kriminalitet.

”Är något av en folkhemsromantiker”

Annars känns mycket av SD-politiken igen i talet. Integrationspolitiken måste skärpas, slår Åkesson fast. Men det tycker numera också de flesta andra partierna, även om SD vill gå längst. Ett förslag är att avskaffa arbetsmarknadspolitiska åtgärder för nyanlända. Det är låtsasjobb till människor från världens alla hörn, konstaterar Åkesson.

Kraven måste också skärpas på ökad anpassning bland dem som kommer till Sverige. Den som inte är beredd att anpassa sig till svenska värderingar bör söka sig någon annanstans, är Åkessons budskap. Här påminner tongångarna om dem vi hörde av Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor när hon höll sitt tal till nationen. Också hon kräver mer av anpassning, formulerat i termer av att ta seden dit man kommer.

En folkhemsromantiker

Jimmie Åkesson är också något av en folkhemsromantiker. De flesta svenskar associerar folkhemmet till Socialdemokraterna och till välfärdsstatens framväxt efter andra världskriget. Men i tider av oro kan det vara tacksamt att blicka bakåt mot en period som uppfattas som mer trygg och stabil.

Folkhemmet har blivit en sådan symbol, och nu försöker Sverigedemokraterna ta över den. Jimmie Åkesson nöjer sig dock inte med att vilja återupprätta folkhemmet, han säger sig vilja skapa det moderna folkhemmet och till detta bjuder han in såväl inrikesfödda som utrikesfödda. Räkna med en våg av kritik av socialdemokrater som betraktar folkhemmet som sin alldeles egna skapelse.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

tal till nationen

Mer i ämnet